Melissa forteller deg hvordan hun løste utfordringene med den første babymaten

Melissa forteller deg hvordan hun løste utfordringene med den første babymaten


De neste ukene gir vi deg svaret på hvordan ulike mammaer med ernæringsbakgrunn har løst utfordringene med den første babymaten. Hver uke møter du en ny mamma som deler hva som var viktig for dem ved introduksjon av fast føde, hvordan de gikk frem, hvilken mat de ga, hvordan en matdag kunne se ut for babyen og hvilke reaksjoner de møtte på sine valg fra omverdenen! Mammaene deler også sine 5 beste tips som er er gull verdt å ta med seg når du starter med fast føde.


Jeg heter Melissa Thelwall Bjargo, er 36 år, og har to jenter på 6,5 og 9 år. Jeg begynte å interessere meg for kosthold etter jeg fikk påvist glutenintoleranse som 18 åring etter flere år med mageknip, hodepine, trøtthet, dårlig konsentrasjon, uren hud, irritabelt humør og ustabilt blodsukker. Jeg la om kostholdet, og har vært innom alt fra lavkarbo, rawfood, tradisjonsmat, paleo og ti slutt favoritten høyfettkosthold. Utdannet som kostholdsveileder fra Tunsberg Medisinske Skole i 2012, driver egen helsekost og kiropraktorsenter sammen med kiropraktormannen Aleksander Bjargo. Vi bor i Spania på 14. året.

Hva var viktig for deg når barna dine skulle begynne med fast føde

Det er snart ni år siden jeg begynte med fast føde med min førstefødte, og på den tiden hadde jeg ikke kunnskapen jeg har nå. Jeg hadde noe litteratur fra USA som jeg leste under graviditeten hvor første bud var gode råvarer. I tillegg fulgte jeg magefølelsen min som fortalte meg at maten skulle være ren, naturlig og økologisk.

Hvordan gikk du frem da du begynte med fast føde til barna

For meg var det viktig å fullamme som lenge som mulig. Morsmelken inneholder alt det barnet trenger frem til det er omkring 6 mnd, så jeg forhastet ikke med å introdusere mat. Siden morsmelken inneholder over 50 % fett, falt det meg naturlig at de første matvarene skulle være fettrike. Derfor ble grønnsakspuréene beriket med gode fettkilder slik som smør, eggeplomme og kokosolje. Avokado var den første frukten jeg introduserte, deretter søtpotet, gresskar, brokkoli, gulrot og pastinakk. Disse grønnsakene inneholder i tillegg mye prebiotisk fiber som er viktig for tarmhelsa. Førstemann foretrakk å bli matet med skje til tross for at jeg introduserte «baby led weaning». Minsten snurpet igjen munn og ville ikke smake på noe annet enn morsmelk før hun var over 6 mnd. Da gikk hun rett over på å gnage på kjøttbein, og store grønnsaker. Snakk om to forskjellige babyer!

Hvilken mat ga du, hvordan kunne en mat-dag for babyen din se ut?

Vi samsov med begge barna våre, og da falt det seg naturlig at jeg ammet så fort vi våknet. Deretter tilbød jeg litt oppskåret frukt som de kunne plukke litt av på egenhånd. Min eldste kunne gjerne få for eks bløtlagt havregryn med eggeplomme, kokosolje og gojibær som jeg blendet sammen med stavmikseren til frokost. Minsten kunne spise leverpostei, fiskebiter og grønnsaker med fingrene som hun dyppet i smør eller eggeplomme. Jeg pleide å tilby hva vi selv spiste for å unngå å måtte lage to middager. Det gikk som regel fint og de fikk i seg både sterk og salt mat til tider. I tillegg ammet jeg begge barna til de var 2 og 3 år, så jeg tilbød alltid pupp enten før eller etter måltidet alt etter hvor gamle de var. Vi styrte dette litt etter instinktet vårt og hadde ikke noe regel på når de skulle få brystmelk. Lunsj og middag pleide å være det samme som vi spiste, alt fra en proteinkilde, grønnsaker og rikelig med sunt fett.

Møtte du noen reaksjoner på ditt valg fra omverdenen, hvordan løste du eventuelle negative reaksjoner?

Ja, jeg møtte på en haug av kritikk og bemerkninger! Jeg ser tilbake og forstår at de som ga råd og kritikk ville sikkert bare vel. Det er vel litt typisk oss mødre å gi råd uten at vi blir spurt om det på forhånd. Vi ønsker jo bare godt. Men som førstegangsmor er dette litt sårt og ikke minst slitsomt. Når man i tillegg går imot strømmen og gjør det stikk motsatte av de fleste må man være forberedt på mye kritikk. Jeg husker jeg foretrakk å mate barna mine alene i hjemmet vårt så vi kunne ha en fin kosestund sammen uten kommentarer. Eller rett og slett si «slik gjør vi det!» når andre kommenterte.

Melissas 5 beste tips til deg som skal begynne med fast føde til babyen

1. Stol på din egen intuisjon! Mor og barn knytter bånd allerede når barnet ligger i magen. Etter fødsel styrker dette båndet og jeg mener at mor skal få lov til å være i fred rett etter fødsel sammen med babyen slik at de kan nyte sin «goldenhour» uten stresset med veiing, bading og måling. Studier viser at denne første timen hvor mor og barn får være «skin-to-skin» vil fremme morsmelken, styrke immunforsvaret og ikke minst øke oxytosinproduksjonen (lykkehormonet). Informér om dette før fødsel, at du ønsker å få babyen til brystet med det samme.

2. De nærmeste mener bare godt når de kommer med råd, så ikke la det stresse deg. Jeg fikk blant annet kommentarer på at siden jeg hadde små pupper ville jeg ikke klare å produsere nok melk til babyen min og burde introdusere morsmelkerstatning fra første stund. Slike ting kan være tøft, men rett deg opp og la det prelle av deg! Du vet best, det er ditt barn og din kropp (og joda, mine små bryster produserte nok melk).

3. Introduser én smak i uken til å begynne med, og bland alltid med morsmelk så barnet kjenner igjen smaken. Gi gjerne store biter med grønnsaker så barnet kan bli kjent med konsistensen, smaken og for å trene opp koordinasjonen mellom hender og øyne.

4. Hvil når du kan. Denne smellen går mange på, inkludert meg selv. Når baby sover, sørg for å sove du også. Hvile er undervurdert. Klesvasken kan tas en annen dag.

5. Eliminer giftstoffer før og under graviditeten. Det samme gjelder under ammeperioden.

Lykke til!

Hilsen Melissa


Hjemmesiden til Melissa finner du her

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.