Rosiner til barn - dette er anbefalingen

Rosiner til barn – dette er anbefalingen

Barn under 3 år bør ikke spise for mye rosiner – slik lyder anbefalingen fra Mattilsynet. Her får du vite hvorfor det skal begrenses, og hvor mye rosiner du kan gi.

Rosiner inneholder muggsoppgift

Rosiner kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften okratoksin A (OTA) og bør derfor begrenses til de minste barna. Dette gjelder både sprøytede og økologiske rosiner.

OTA gir ikke noen umiddelbar forgiftning, men har uheldige langtidsvirkninger. Dette er en føre-var anbefaling og handler om den totale mengden over tid. OTA finnes også i andre matvarer, men små barn kan ofte ha et høyt inntak av rosiner og det er inntaket over tid som kan bli for høyt. OTA kan for eksempel også finnes i andre tørkede frukter og korn.

Hva betyr et begrenset inntak?

Mattilsynets anbefaling fra 2004 sier at små barn (under 3 år) ikke bør spise mer enn ca. 50 gram rosiner i uken.

Folkehelseinstituttet (FHI) gjorde en vurdering av dette i 2010 og fant ut at grenseverdien for 1–2-åringer tilsvarte ca 6 esker rosiner à 45 gram i uka. Det er jo ganske mye, så det skal litt til å overskride det anbefalte inntaket. Men inntak av OTA hos små barn fra andre kilder enn rosiner er ikke tatt med i vurderingen til FHI.

Mattilsynet velger derfor å være føre var og opprettholde anbefalingen om å begrense inntak av rosiner til barn under 3 år.

Husk å velge rosiner uten tilsatt sulfitt

Det finnes også en egen anbefalingen fra Mattilsynet om at små barn skal unngå rosiner og aprikoser tilsatt konserveringsmidlet sulfitt/svoveldioksid. Denne anbefalingen kan du lese mer om her.

Hvor mye og hvilke rosiner kan barna mine få?

Du kan gi rosiner til barna dine. Du kan for eksempel bruke det i scones, i boller, ha det i matpakka av og til eller i påskeegget. Men unngå å gi det hver dag, eller hver uke. Varier mellom andre tørkede frukter og å bruke andre matvarer der du ellers ville gitt rosiner.

Velg rosiner uten tilsatt sulfitt/svoveldioksid. Dette konserveringsmidlet skal alltid merkes i innholdsfortegnelsen, så hvis du snur på produktet og leser den vil du raskt se om det er tilsatt eller ikke. Hvis det ikke står, er det heller ikke tilsatt.

Velg gjerne økologiske rosiner

Hvis du velger økologiske rosiner er du helt trygg på at det ikke er tilsatt sulfitt siden dette konserveringsmidlet ikke er lov å bruke i økologiske produkter. Da unngå du også sprøytemiddelrester. Rosiner har nemlig blitt klassifisert som en versting når det kommer til sprøytemiddelrester, og Mattilsynets analyser fra 2021 viste at rosiner var en av de matvarene det ble funnet flest og mest sprøytemiddelrester i. Dette kan du lese mer om her.

Men det er altså ikke nødvendigvis mindre OTA, så du skal også begrense mengdene økologiske rosiner.

Nesten alle helsekostbutikker selger økologiske rosiner, og stadig flere av de store dagligvarekjedene. Du finner det som regel hos Oda.no, Meny, Coop og Kiwi.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Kilder

https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/barn-og-unge/barn-under-3-ar-bor-ikke-spise-for-mye-rosiner

https://www.fhi.no/kl/miljogifter/fremmedstoffer-i-mat/naturlige-toksiner-i-mat/naturlige-toksiner-i-mat/?term=

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.