Ta med barna på matlagingen!

Ta med barna på matlagingen!

Å ta med barna på matlagingen kan være både hyggelig, praktisk og ikke minst en nyttig læringsstund.

Kanskje har du litt ekstra tid nå i høstferien til å lage mat sammen med barna dine?

Vi har selv erfart hvor fint det kan være for barna, og her får du noen gode argumenter for hvorfor og konkrete tips til hvordan man kan gjøre det i praksis!

Forskningen viser at det er nyttig

Forskning fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) viser at det var betydelig høyere inntak av fisk, sjømat og grønnsaker blant barn som regelmessig deltok i familiens matlaging.

Barna lærer på denne måten også om råvarene og tilberedning av ulike matvarer. Slik kan man allerede fra de er små legge grunnlag for at de skal ta gode valg i matveien når de blir eldre og skal lage seg mat selv.

Barna vil gjerne hjelpe til

Barna ser på oss, lærer av oss og gjentar det vi voksne gjør. Tatt i betraktning at vi bruker relativt mye tid på måltider i hjemmet, siden dette skjer flere ganger om dagen, er det stor sannsynlighet for at de har observert noe nyttig fra oss i disse situasjonene. Allerede fra ca 18 – 20 mnd alder kan barn ta noen enkle beskjeder som å hente en matvare eller plassere noe på bordet.

Barna er naturlig nysgjerrige, og vår erfaring er at jo mer barn vet om maten eller har deltatt i tilberedningen av maten, jo større sannsynlighet er det for at de smaker på den og spiser den. Dette kan også være et nyttig tips hvis du opplever at barnet ditt ikke er småspist, ikke vil smake på nye matvarer eller har en mer kresen periode.

De kan også hjelpe til med å dekke på, servere og rydde av bordet etter måltidene.

Barna kan være med på å bestemme menyen, og hvilke råvarer som skal handles inn. På et godt tidspunkt, der alle er mette og ikke er stressa kan det også være hyggelig å ha med barna i matbutikken. Kanskje de kan få velge seg ut en ny frukt eller grønnsak de har lyst til at familien prøver hjemme?

Dette trenger du

Først: skap plass og rydd benken for unødvendige matvarer og skarpe kjøkkenredskaper som du ikke vil at barna skal leke med.

For mange kan det være en trygghet i å ha en kjøkkenhjelper eller et læringstårn til barna. Dette er en egen stol eller krakk med en høyere ramme rundt slik at barna står tryggere og stødigere inntil kjøkkenbenken. Vi har selv brukt dette og det er veldig fint for de minste barna. Etterhvert kan barna også bruke en krakk eller vanlig stol som skyves inntil benken eller bordet.

Gi gjerne barna et eget forkle. Det kan være praktisk for å unngå søl og gjøre de til stolte små kokker!

Etterhvert kan barna få sin egen kniv. Selv om det virker skummelt bør den være skarp slik at de faktisk klarer å skjære skall og harde grønnsaker. Min Spire har for eksempel noen veldig fine kniver til barn. Her er det naturligvis viktig å bruke tid på å lære barnet ditt hvordan man bruker kniven og alltid følge med på.

Hvordan kan barna hjelpe til?

Her får du noen konkrete eksempler på oppgaver som barna kan få:

 • Helle tørrvarer i en bakebolle
 • Knakke egg og piske de
 • Skrelle frukt eller grønnsaker
 • Raspe frukt og grønnsaker
 • Dele opp grønnsaker med kniv
 • Kjevle ut deig
 • Trille ut boller eller rundstykker
 • Bruke salatslynge
 • Skylle bær, frukt og grønnsaker i et dørslag
 • Smøre smørbart pålegg på brødskiver
 • Helle røre i muffinsformer
 • Ha ingredienser i en blender
 • Skjære osteskiver med ostehøvel
 • Pensle egg på bakevarer
 • Putte ingredienser på en pizza
 • Dekke på bordet

Benytt anledningen til å snakke med barna om maten. Bruk sansene og still spørsmål om hvordan den kjennes den ut, hva den lukter, observere fargene og hvordan maten endrer seg når den varmes opp.

 

Her finner du oppskrift på våre populære matpakkevafler som du kan lage sammen med barna dine.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/ta-barna-med-pa-matlagingen

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.