10 fordeler ved å lage barnematen selv
Det er mange fordeler ved å lage barnematen selv. Det betyr allikevel ikke at du alltid må lage hjemmelaget. Kombiner det som passer for deg og din familie og finn gode alternativer de gangene du handler maten ferdig.
1.Konsistens
Du kan enkelt variere konsistensen. Fra puré til finmost eller grovmost. Hvor raskt du øker fra den fine puré konsistensen til grovere er opp til deg. Noen barn er klare tidligere enn andre.
Det er viktig at du innfører mat med grovere konsistens og ikke bare gir finmos. Most mat er en god måte å få i barnet næringstett mat på, men det er viktig å gi grovere konsistens for at barnet skal kjenne, lære og trene seg på ulik konsistens. Riktig mat til rett tid kan være helt avgjørende for spiseutviklingen. Gir du utelukkende mos for lenge risikerer du at barnet ditt ikke lærer seg å kjenne på ulik konsistens, da vil ikke barnet klare å håndtere større biter. Med hjemmelaget er det enkelt å variere konsistensen.
2.Enklere å sette sammen måltidet
Enklere å variere sammensetningen av måltidet og sette sammen måltidet sånn at det passer anbefalingene om hva de minste bør spise.
Dette er et eksempel på sammensetningen av en typisk ferdig smoothiepose, masse karbohydrat, mye fruktsukker, frukt og bær som varmbehandles og kokes ned.
Hjemmelaget smoothie kan enkelt settes sammen sånn at den inneholder godt med fett, passe mengde karbohydrat og protein. Dette er i tråd med hvordan myndighetene også anbefaler at måltidet til de minste skal være, for å passe på at de får i seg nødvendige næringsstoffer og også det som ligner mest på sammensetningen av morsmelk som er skreddersydd barnet ditt.

3. Bedre for lommeboka
Det er rimeligere å lage barnematen selv. Det er utrolig mye å spare på å lage barnematen selv fremfor å kjøpe. Smaksprøver kan lages opp og fryses ned i isbitterninger. En god regel når du lager barnemat er og alltid lage stort og fryse ned lite. Da er det enkelt å ta opp et måltid, og det sparer både tid og penger. Eksempel på hvor mye du sparer får du her

4. Du vet hva maten inneholder, 100%
Hvis du vil vite hva barnet ditt får i seg har du full kontroll når du lager barnematen fra bunnen.
5. Du kan gi samme mat til hele familien
Barnet vennes raskere til ulike smaker så hele familien kan spise det samme. Til slutt skal barnet skal spise det samme som hele familien og du trenger ikke lage egen mat til babyen lenger enn nødvendig. Veldig ofte kan du bare ta av før du salter og tilpasse konsistensen.
6. Du kan unngå salt og sukker
Det er enkelt å unngå både salt og sukker når du lager maten selv. Ta av før du salter og erstatt sukker med frukt eller bær til de minste.
7. Større variasjon
Hjemmelaget kan gi en større variasjon i smaker matvarer og gjør det enklere å variere. Du kan gi flere matvarer på en tallerken uten at alt er samlet i mos eller gryte. Det gir barnet muligheten til å bli kjent med smaken på enkeltmatvarene. Når en rett inneholder mange smaker kan det være vanskelig for babyen å skille smakene fra hverandre, prøv deg frem.
8. Muligheten mellom å spise selv (BLW)og bli matet
Du kan variere mellom mos og spise selv matvarer så babyen blir godt kjent med maten og kan utforske ved å lukte, smake og kjenne.
9. Du kan dekke næringsbehovet kun med naturlige råvarer
Det er mulig å dekke behovet for næringsstoffer kun ved å lage barnematen selv.
10. Det er enkelt og trenger ikke ta masse tid!
For å sitere en av mammaene i Barnematfabrikken (Bare Bra Barnemats online medlemsportal) «Ble kjempe inspirert på foredraget i går til å lage barnematen selv! Hadde sett for meg at det kom bare til å bli styr og ta masse av tid! Men der tok jeg feil»‘
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
