14 fordeler med å lage barnematen selv!

14 fordeler med å lage barnematen selv!

Det er mange fordeler med å lage barnematen selv, og her skal vi oppsummere noen av de for deg. Vi jobber for at du skal bli trygg på at å lage hjemmelaget mat til barna dine. Det betyr allikevel ikke at du alltid må lage hjemmelaget. Vi, som de aller fleste andre, gjør også en kombinasjon. Vi kjøper noe og lager noe selv. I Barnematfabrikken hjelper vi også daglig medlemmer med å finne frem til de beste ferdigalternativene. Finn din balanse mellom hjemmelaget og ferdigkjøpt og vær fornøyd med det<3

Mange kan kjenne på at de trenger gode argumenter ovenfor familie, venner, helsesykepleier eller barnehage når de ønsker å fokusere på og bruke tiden sin på å lage og servere hjemmelaget mat. Spesielt i starten hvis de får anbefalt å starte med kjøpe-grøt når de skal i gang med fast føde. Her oppsummerer vi noen viktige grunner til å bruke tid og kjærlighet på å lage hjemmelaget mat til familien din!

 

  1. Maten er mer næringsrik

    For å gi barnemat på glass og i smoothieposer lang holdbarhet i butikkhyllen gjennomgår de en prosess som innebærer en oppvarming i 120 grader i 15 minutter. Dette gjør maten steril, og ødelegger og reduserer mengden av de varmesensitive, vannløselige vitaminene; B og C vitaminer. Det dreper også enzymer og levende bakterier.

  2. Unngå furan og følg Matportalens anbefaling

    I denne kraftige varmebehandlingen dannes det er uønsket stoff som heter furan. Dette er et potensielt kreftfremkallende stoff. Matportalen skriver at dagens inntak av furan gir grunn til bekymring i alle aldersgrupper, men at barn mellom 6 måneder og 2 år er spesielt utsatt fordi barnemat på glass er den største kilden. For å begrense inntaket av furan anbefaler de å lage hjemmelaget middag.

  3. Flere ulike konsistenser

    Barnemat på glass og poser har stort sett kun en konsistens; jevn mos uten klumper. I tillegg har klemmeposene en tut som krever svært lite av musklene i munnen og kjeven. Mat med ulik og mer konsistens er viktig for at barnet skal trene muskulatur og motorikk i kjevene som igjen er viktig for språkutviklingen.

  4. Mer variasjon i smak

    Barnemat på glass og klemmeposer er lite tilsatt krydder og er generelt veldig søte på grunn av høyt innhold av stivelse og fruktsukker (også på grunn av den kraftige varmebehandlingen). Barn liker søt smak fra naturens side da morsmelk er veldig rikt på melkesukker, så det er ikke primært denne smaken de trenger å øve på. Barn trenger å eksponeres for en variasjon av ulike smaker, allerede når man starter med fast føde og man får større variasjon med hjemmelaget mat.

  5. Du får fordel av hele råvarene og matens matrix

    Matens matrix refererer til at maten er mer enn summens av dens næringsstoffer. Å fokusere på å spise mer hele råvarer, slik de naturlig finnes i naturen, er sannsynligvis positivt for oss, sammenlignet med å kun fokusere på om det er en kilde til enkelte næringsstoffer. Det er også slik at vitaminer og mineraler slik de naturlig finnes i hele matvarer taes bedre opp på grunn av andre kjente eller ukjente stoffer i matvaren, som gir en såkalt synergisk effekt – de stimulerer opptaket.

     

  6. Mindre kresne barn ved å utnytte mulighetenes vindu

    De 1000 første dagene mellom unnfangelse og 2 år kalles for mulighetenes vindu. Det er i denne fasen spisevaner og smakspreferanser etableres. Barn som blir eksponert for ulike konsistenser, smaker og matvarer tidlig i barneårene har mindre risiko for å bli kresne og småspiste senere. Smaksutvikling hos barn følger nemlig ofte et fast mønster selv om det er store variasjoner barna imellom. Frem til barna er 1,5 år er det stort sett villige til å smake på alt, så igjen anbefaler vi deg å utbytte denne fantastiske muligheten. Utnytt derfor denne fantastiske muligheten og gi barnet ditt en smak av alle mulige ulike matvarer.

  7. Barnet ser og lærer om råvarer

    Med mos, purèer og pulvergrøt er det vanskelig å se hvor maten vår egentlig kommer fra. I dag har vi fjernet oss lenger og lenger fra dette, men vi mener det er viktig få gi barn råvarekunnskap og at de faktisk skal kjenne igjen en tomat, et egg og korn, for også å kunne lage næringsrik mat til seg selv når de blir eldre.

  8. Barnet kan være med på matlagingen

    Barn elsker å hjelpe til og å herme etter oss! Når barnet får lov til å bidra skaper det mestringsfølelse, nysgjerrighet, matglede og det er mer sannsynlig at de har lyst til å smake på det ferdige resultatet som de har vært med på å lage. Gå til innkjøp av en stol som kan stå trygt inntil benken og gi de en egen kniv når de er modne for det. La barna skrelle en banan, helle melet i bakebollen, røre i gryta eller trykke på blenderknappen.

  9. Du vet hva maten inneholder

    Når du lager maten selv har du full kontroll på hva du gir! Det betyr som regel mindre salt og sukker som barn under 1 år ikke skal ha så mye av. Dette kan også være nyttig og viktig for de som har intoleranser eller allergier.

  10. Du kan lage den samme maten til hele familien

    Målet på sikt er at barnet skal spise den samme maten som resten av familien, og dette er ikke noe du trenger å vente flere år med å innføre. Når barnet har fått smaksprøver på ulike matvarer, og prøvd seg på de ulike allergenene kan du begynne å kombinere og servere mer av det resten av familien spiser. Barn trenger ikke egen barnemat, men mat som er tilpasset i konsistens, temperatur og mengde i forhold til hvor de er i utviklingen. Dette vil også spare deg for tid!

  11. Praktisere barnestyrt mattilvenning (BLW)

    La gjerne barnet få spise selv! Det gir barnet anledning til å bruke alle sansene, trene motorikk og gi mestringsfølelse. Det er anbefalt å la barnet få biter av mat som de kan klare å gripe istedenfor kun mos når de skal prøve seg frem selv, og det er enklere når man gir råvarer. Dette kan du praktisere allerede fra 6 måneders alder så fremt barnet kan sitte selv og har god hodekontroll.

  12. Det er ikke behov for spesialprodukter; du kan dekke næringsstoffbehovet med råvarer.

    Industrien spiller på foreldrenes usikkerhet, fordi vi alle vil gjøre det som er best for barna våre. De markedsfører seg med at deres produkter inneholder alt barnet trenger for optimal vekst. Men, du kan også dekke dette behovet med råvarer du sannsynligvis allerede har hjemme. Om man ikke alltid velger det er en annen sak, men ikke la industrien forlede deg til å tro at du ikke klarer det selv!

  13. Det er billigere

    Ferdigprodukter er mye dyrere enn å kjøpe råvarer. Det er utrolig mye å spare på å lage barnematen selv. Vi anbefaler å kjøpe mat sm er i sesong, og å lage store porsjoner og fryse ned – da sparer du både tid og penger.

  14. Det er enkelt!

    Det skal ikke være komplisert å lage næringsrik mat til barna. Men, som alt annet blir det naturligvis enklere når det blir en innarbeidet vane. Disse gode vanene skal vi hjelpe deg å skape ved å lose deg trygt gjennom, helt fra den første tiden med fast føde til babyen din!

 

Klikk her for å laste ned babymatguiden og få tips til den første babymaten.

Klikk her for å komme til Bare Bra Barnemat podcasten og høre tipsene våre på øret, mens du triller eller prepper mat. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

1 kommentar
Babymatguiden på helsestasjon og legesentre over hele landet sier 20. februar 2018

[…] Vi mener at alle barn bør ha rett på god ernæring helt fra de første smaksprøvene. Det kan være enkelt å lage hjemmelaget barnemat og det er fullt mulig å dekke behovet for næringsstoffer. Vi har samlet 10 fordeler ved å lage barnematen selv her. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.