10 fordeler ved å lage barnematen selv

10 fordeler ved å lage barnematen selv

10 fordeler ved å lage barnematen selv

Det er mange fordeler ved å lage barnematen selv. Det betyr allikevel ikke at du alltid må lage hjemmelaget. Kombiner det som passer for deg og din familie og finn gode alternativer de gangene du handler maten ferdig.

1.Konsistens

Du kan enkelt variere konsistensen. Fra puré til finmost eller grovmost. Hvor raskt du øker fra den fine puré konsistensen til grovere er opp til deg. Noen barn er klare tidligere enn andre.

Det er viktig at du innfører mat med grovere konsistens og ikke bare gir finmos. Most mat kan være en god måte å få i barnet næringstett mat på, men det er viktig å gi grovere konsistens for at barnet skal kjenne, lære og trene seg på ulik konsistens. Riktig mat til rett tid kan være helt avgjørende for spiseutviklingen. Gir du utelukkende mos for lenge risikerer du at barnet ditt ikke lærer seg å kjenne på ulik konsistens, da vil ikke barnet klare å håndtere større biter. Med hjemmelaget er det enkelt å variere konsistensen.

2.Enklere å sette sammen måltidet

Enklere å variere sammensetningen av måltidet og sette sammen måltidet sånn at det passer anbefalingene om hva de  minste bør spise.

Dette er et eksempel på sammensetningen av en typisk ferdig smoothiepose, masse karbohydrat, mye fruktsukker, frukt og bær som varmbehandles og kokes ned.

Hjemmelaget smoothie kan enkelt settes sammen sånn at den inneholder godt med fett, passe mengde karbohydrat og protein. Dette er i tråd med hvordan myndighetene også anbefaler at måltidet til de minste skal være, for å passe på at de får i seg nødvendige næringsstoffer og også det som ligner mest på sammensetningen av morsmelk som er skreddersydd barnet ditt.

 

 

3. Bedre for lommeboka

Det er rimeligere å lage barnematen selv. Det er utrolig mye å spare på å lage barnematen selv fremfor å kjøpe. Smaksprøver kan lages opp og fryses ned i isbitterninger. En god regel når du lager barnemat er og alltid lage stort og fryse ned lite. Da er det enkelt å ta opp et måltid, og det sparer både tid og penger. Eksempel på hvor mye du sparer får du her

4. Du vet hva maten inneholder, 100%

Hvis du vil vite hva barnet ditt får i seg har du full kontroll når du lager barnematen fra bunnen.

5. Du kan gi samme mat til hele familien

Barnet vennes raskere til ulike smaker så hele familien kan spise det samme. Til slutt skal barnet skal spise det samme som hele familien og du trenger ikke lage egen mat til babyen lenger enn nødvendig. Veldig ofte kan du bare ta av før du salter og tilpasse konsistensen.

6. Du kan unngå salt og sukker

Det er enkelt å unngå både salt og sukker når du lager maten selv. Ta av før du salter og erstatt sukker med frukt eller bær til de minste.

7. Større variasjon

Hjemmelaget kan gi en større variasjon i smaker matvarer og gjør det enklere å variere. Du kan gi flere matvarer på en tallerken uten at alt er samlet i mos eller gryte. Det gir barnet muligheten til å bli kjent med smaken på enkeltmatvarene. Når en rett inneholder mange smaker kan det være vanskelig for  babyen å skille smakene fra hverandre, prøv deg frem.

8. Muligheten mellom å spise selv (BLW)og bli matet

Du kan variere mellom mos og spise selv matvarer så babyen blir godt kjent med maten og kan utforske ved å lukte, smake og kjenne.

9. Du kan dekke næringsbehovet kun med naturlige råvarer

Det er mulig å dekke behovet for næringsstoffer kun ved å lage barnematen selv.

10. Det er enkelt og trenger ikke ta masse tid!

For å sitere en av mammaene i Barnematfabrikken (Bare Bra Barnemats online medlemsportal) «Ble kjempe inspirert på foredraget i går til å lage barnematen selv! Hadde sett for meg at det kom bare til å bli styr og ta masse av tid! Men der tok jeg feil»‘

Klikk her for å komme til Bare Bra Barnemat podcasten

Klikk her for å laste ned babymatguiden og få tips til den første babymaten

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

1 kommentar
Babymatguiden på helsestasjon og legesentre over hele landet sier 20. februar 2018

[…] Vi mener at alle barn bør ha rett på god ernæring helt fra de første smaksprøvene. Det kan være enkelt å lage hjemmelaget barnemat og det er fullt mulig å dekke behovet for næringsstoffer. Vi har samlet 10 fordeler ved å lage barnematen selv her. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.