Har du lyst til å lage babygrøt selv? Her skal du få oppskrift på grøten som Stine laget live under babymatutfordringen dag 2. Hun snakket også om jernrike kornsorter, bløtlegging av kornet, fettkilder, vitamin C rike matvarer og oppbevaring av grøtrester.
Hvilke kornsorter kan du lage hjemmelaget grøt av?
Havre og hirse er jernrike korsorter som det er fint å lage babygrøt av. Hirse har en litt bitrere smak enn havre som er litt søtere. Du kan bruke gryn/flak eller kverne disse til mel hvis du babyen din er under 4 måneder. Du kan enkelt lage mel selv ved å bruke en stavmikser eller kjøkkenmaskin med kniv og male dette raskt. Du kan også lage grøt av sammalt hvete, rug, spelt eller bygg, bokhvete eller quinoa. Det finnes mange næringsrike kornsorter, men de bør være rike på fiber.
Unngå siktet hvetemel, fint rismel, semulegryn, maismel og polenta fordi dette er lite næringsrikt.
Hvordan bløtlegger du korn til grøt?
Å bløtlegge vil si å legge mel/gryn/korn i vann. Det er anbefalt å bløtlegge kornet fordi dette gjør at jernet (og andre mineraler) lettere tas opp av kroppen. Du bør bløtlegge i minimum 1 time, men gjerne over natten. Da kan du enten la det stå på kjøkkenbenken, eller sette det i kjøleskapet. Det kan også være lurt å tilsette en skje med et fytaserikt korn til havre- og hirsegrøt for å prøve å få ut enda mer jern av kornet. Du kan lese mer om dette her.

Hvordan tilberede grøten før servering?
Kok grøten tykk på vann. Du kan koke opp med bløtleggingsvannet og tilsette litt mer hvis alt har blitt sugd opp av kornet, slik at du har litt mer å koke på. Når grøten er ferdig kokt tar du av litt i en skål, og rører inn en fettkilde, en vitamin C kilde og morsmelk eller morsmelkerstatning. Pass på at den er i passende temperatur før du serverer til babyen din.
Hvordan oppbevare rester av grøt?
Du kan oppbevare grøtrester som det ikke er spist av 2 dager i kjøleskapet. Rester som det er spist av må kastes. Derfor er det lurt å ta over litt og litt fra kjelen til bollen. Tilsett alltid morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering.
Oppskrift
Gir mange porsjoner (avhengig av hvor gammel babyen din er, og hvor mye de spiser)
Allergener: gluten, egg
Passer fra du starter med fast føde, tidligst fra 4 måneder (da må alt finmoses)
Ingredienser
1 dl havremel
1 ts speltmel
1 dl vann
1 eggeplomme
1 ss blåbær
1/2 ts ekte ceylonkanel (les hvorfor vi bruker ekte kanel her)
Morsmelk/morsmelkerstatning
Slik gjør du
Du kan enkelt lage havremel selv ved å kverne havregryn til mel med en kjøkkenmaskin med kniv eller en stavmikser.
Bland havre, speltmel og vann i en kjele for å bløtlegge kornet. La de stå på kjøkkenbenken i minimum 1 time, men gjerne over natten hvis du skal servere grøt til frokost.
Kok opp grøten med bløtleggingsvannet, eller tilsett litt mer hvis du har latt det stå over natten og kornet har sugd opp alt vannet. Kok grøten tykk.
Deretter rører du inn en eggeplomme, blåbær og litt ekte ceylon kanel. Til slutt rører du inn morsmelk eller morsmelkerstatning.
Husk på dette
Hvis du bruker frosne, utenlandske bær skal disse gis et oppkok i 1 minutt før du serverer de. Mos bærene til de minste barna og rør de inn i grøten.
Her kan du få enda flere tips til hva du kan berike babygrøten med.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Få daglig inspirasjon fra Bare Bra Barnemat på Instagram her.