Barnehagestart og mat i barnehagen

Barnehagestart – et ærlig innlegg om barnehagestart og mat i barnehagen

Jeg både gledet og gruet meg til barnehagestart. Gledet meg fordi datteren min skulle få en ny og spennende hverdag i barnhagen, leke, lære og kose seg sammen med andre barn. Samtidig så skulle jeg få bedre tid til å jobbe. Gruet meg fordi jeg skulle slippe det kjæreste jeg har, alene, på et helt nytt sted med helt nye mennesker. Som hun ikke kjente, og som jeg ikke kjente!

Barnehagestart - Et ærlig innlegg om barnehagestart og mat i barnehagen

Barnehagestart og tilvenning

Tilvenning på 3 dager med et par timer daglig synes virket altfor lite, så jeg hadde sagt i fra til barnehagen at jeg så for meg at vi skulle bruke god tid på tilvenningen. Det siste jeg ville var at hun skulle få en dårlig opplevelse knyttet til barnehagestart. Jeg ville bruke akkurat den tiden jeg så at hun trengte for å bli trygg.

Følte meg presset

For å være helt ærlig følte jeg meg ganske presset til å gå fra datteren min ganske tidlig, og jeg gjorde det selv om det ikke føltes riktig. Det var bare en tur på pauserommet, for å se hvordan det fungerte når jeg ikke var der. Jeg husker jeg tenkte, når jeg ikke føler at jeg kjenner de i barnehagen på noen som helst måte, hvordan føles det da for et lite barn?

Da jeg skulle ha oppstartsamtale med hun som hadde fulgt oss på tilvenning, skulle hun være sammen med en ansatt på avdelingen. Jeg kjente på det, dette føltes ikke riktig. Hun hadde jo ikke engang satt seg ned og snakket og lekt med henne, de hadde ingen relasjon.

Jeg gikk alikevel bort, på oppfordring fra de ansatte. Hun begynte naturlig nok å hylskrike, jeg har faktisk aldri hørt henne sånn før. Det gjorde vondt og føles helt feil, og jeg gikk ganske raskt ut igjen. Så ble jeg irritert på meg selv. Hvorfor lot jeg egentlig barnehageansatte bestemme hvordan tilvenningen skulle fungere for oss?  Jeg ville ikke gjøre det på den måten, jeg ville ikke gå før hun var bedre kjent og følte seg tryggere.

Barn lærer av alt

Jeg ble fortalt at de lærer av opplevelsen. Hva lærer de egentlig? At mamma går når de hylgriner? At de blir forlatt på et helt nytt sted med nye mennesker før de har fått mulighet til å bygge relasjoner? Noen få timer i barnehagen gjorde hverken meg eller mitt barn trygt og jeg er sikker på at mine følelser rundt dette ikke er unikt.

Barnehageplass, nei takk.

Da jeg kom hjem, snakket med de rundt meg og fikk tenkt over dagene i barnehagen bestemte jeg meg. Vi takker nei til plassen og finner en annen løsning. Det ordner seg, det eneste jeg visste var at jeg ikke hadde lyst til å sende henne tilbake dit.

Barnehageansatte kan mye, har mye erfaring og prøver å ta vare på barna våre så godt de kan. Det er ikke sikkert det var en dårlig barnehage vi var i, men den passet bare ikke for oss. Hvis du som mamma har en dårlig opplevelse og det er noe som ikke føles riktig så si i fra. Gi beskjed og snakk med de for å prøve og løse utfordringene. Blir ikke magefølelsen bedre så er det faktisk greit å bytte barnehage. Det er du som kjenner ditt barn aller best, og mammahjertet vet alltid best!

Barnehagemat

Selv om maten ikke var avgjørende for valget vårt, har jeg lyst til å si litt om mine tanker rundt mat i barnehagen. Naturlig nok er jeg veldig opptatt av næringsrik og bra mat, spesielt til de minste. Hjemme hos oss gir vi ikke barnemat, bare helt vanlig mat som vi voksne også spiser. For oss var det helt naturlig å fortsette med det ved barnehagestart. Jeg og pappaen har heldigvis alltid vært enige om at vi skal prioritere næringsrik mat til datteren vår, og her er noe av det hun får servert til lunsj hjemme og det som ble tilbudt i barnehagen.

Last ned gratis hefte til barnehagen her – Bare Bra Barnehagemat

Barnehagestart - Et ærlig innlegg om barnehagestart og mat i barnehagen

Jeg vet at det er store forskjeller på hva barnehagene serverer og hvor mange måltider som gis i barnehagen. Min erfaring og mitt inntrykk er at barna ofte får brødmat i barnehagen, flere ganger om dagen. Det er langt fra godt nok, når vi vet at barn trenger variasjon i smaker og smake forskjellige matvarer når de er små, for å like matvarer i voksen alder. Gode vaner etableres tidlig og som voksne har vi stor påvirkning på hva barnet liker og ønsker å spise.

Matpakkedilemma

Da vi startet i barnehagen var jeg i tvil på hva jeg skulle gjøre, om hun skulle få maten som ble servert i barnehagen eller om jeg skulle ta med matpakke. Når jeg sammenlignet maten hun får hjemme med maten i barnehagen valgte jeg å ta med. Så kunne jeg heller snike inn litt tips og forslag på et senere tidspunkt. Det må ofte bare komme noen på banen og minne de på hvordan de enkelt kan gjøre noen små endringer for å få til bedre mat i barnehagen.

 

Trenger du tips til hva du kan ha med i matboksen kan du lage noen supergode surdeigspannekaker, eller deilige matmuffins som du enkelt kan ta opp fra fryseren.

Barnehagen har en unik mulighet til å påvirke kostholdet til de små, det er derfor viktig at de går foran med et godt eksempel og gir barna muligheten til å smake, utforske og kose seg med god og næringsrik mat. De små må lære seg å like ny mat og de liker ofte mye mer enn vi voksne tror, de må bare få muligheten.

Når det er sagt har heller ikke sukkerbursdager noe å gjøre i barnehagen,  og i hvertfall ikke på småbarnsavdeling.

Vi foreldre må få lov å velge når vi skal innføre egne barn for sukkerholdige matvarer til barna våre. Det er ikke barnehagens oppgave.

Klar for en ny barnehagestart

Vi har fått tilbud om plass i ny barnehage, og vi har selvfølgelig vært på besøk. Det var en utrolig stor forskjell på Madeleine og allerede de første timene så jeg at hun følte seg tryggere der. En bonus var også at de har et stort fokus på ernæring og setter matglede og næringsrik mat høyt.

Barn er så forskjellige og det er helt umulig å finne en løsning som passer for alle. Barnehagepedagoger har utdannelse og erfaring, men det er viktig å tenke på at de ikke sitter på fasiten for ditt barn. Du er den som vet best hva ditt barn trenger.

Barnehagestart - Et ærlig innlegg om barnehagestart og mat i barnehagen

Vil du vite mer om hva ekspertene mener om barnehagestart? Da anbefaler jeg deg å høre podcasten Foreldrerådet hvor Thea Klingenberg snakker med barnevernspedagog Anne Greve og hennes tanker rundt barnehagestart. Foreldrerådet finner du her, scroll deg ned til episode 59.

Last ned gratis hefte til barnehagen her

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.