Grytebrød av havregryn og spelt
Grytebrød med havregyn og spelt

Grytebrød av havregryn og spelt

Grytebrød av havregryn og spelt

Grytebrød av havregryn og spelt er utrolig godt og enkelt å lage. Gryten gjør at brødet får en deilig og sprø skorpe, og at det blir luftig inni.

Denne oppskriften gir ett grytebrød og kan lages både med surdeig og gjær.

Grytebrød av havregryn og spelt

Oppskrift på surdeigsstarter finner du her.

Jeg har brukt en jerngryte som er 20 cm i diameter.

Til ett grytebrød trenger du:

  • 5 dl vann
  • 150 gram havregryn
  • 150 gram sammat spelt
  • 300 gram siktet spelt
  • 2-3 ss surdeigsstarter eller 2-3 ts tørrgjær

Du kan bytte ut spelt med hvetemel om du ønsker det.

Grytebrød av havregryn og spelt

Fremgangsmåte:

Dagen før/morgen:

Bland surdeigsstarter eller gjær med vann og mel. Rør ut gjær eller suedeigsstarter i vann før du har i havregryn og sammalt mel. Bland godt før du har i 300 siktet mel. Rør godt med en sleiv til deigen blir fast. På slutten kan du bruke hånden å kna deigen oppi bollen. Skrap ned alle rester av deig fra kantene og sett deigen til heving natten over. La deigen heve under plast eller lokk i romtemperatur.

Dagen etter/kveld: 

Sett en jerngryte i ovnen og skru den på 250 grader, over- og undervarme. Når ovnen er varm tar du gryten ut av ovnen og strør litt mel i bunnen. Bruk en deigskrape og “brett” deigen sammen. Ha deigen over i jerngryten og sett den inn i ovnen. Ha over et lokk.

La brødet stå med lokk i 20 minutter. Etter 20 minutter tar du av lokket og lar brødet steke videre på 200 grader uten lokk i 30 minutter.

Velt brødet ut på en rist og la det avkjøles helt før du skjærer i det.

Flere brødoppskrifter finner du her. Speltbrød av surdeig med sesamfrø (jernrikt) og langtidhevet speltbrød med tørrgjær.

Grytebrød av havregryn og spelt

* Mamma – ta bilde nå!

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Snapchat her.

Bare Bra Barnemat

 

 

 

 

Klem fra Veronika og Stine

About the Author Veronika Bjørnstad

Veronika elsker gode råvarer og mat laget med kjærlighet. Hun ønsker at alle barn skal få den beste starten på livet med bra mat. Det viktig at å ha respekt for naturen og dyrene vi spiser. Derfor streber hun etter at vi skal bruke hele dyret og spise mest mulig sprøytefri mat!

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Thea Elisabeth Vasstveit says 24. August 2018

Hvor stor gryte har du brukt her? Og hvilken konsistens skal deigen ha underveis?

Reply
    Veronika Bjørnstad says 4. September 2018

    Gryten er 20 cm i diameter. Deigen skal være ganske fast, som annen brøddeig. 🙂

    Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.