Hvordan dekke behovet for kalsium når du ikke gir meieriprodukter?

Hvordan dekke behovet for kalsium når du ikke gir meieriprodukter?

Kumelk er en god og viktig kilde til kalsium for mange. Spesielt her i Norge hvor vi konsumerer relativt store mengder melk og meieriprodukter. Men, det er fullt mulig å ha et fullverdig kosthold uten kumelk og meieriprodukter, så her skal du få vite hvordan du kan dekke behovet for kalsium uten meieriprodukter i kostholdet.

Kalsium er et mineral som kroppen trenger i relativt store mengder. 99% av kalsiumet som finnes i kroppen finner du i skjelettet. Du er også avhengig av nok D-vitamin i kosten for at kalsium skal bli absorbert fra tarmen og inn i kroppen og vitamin K for mineralisering av skjelettet, altså, for å bygge et sterkt skjelett.

De færreste klarer å dekke behovet for vitamin D via kosten, og barn anbefales tilskudd av vitamin D fra 1 ukes alder. Du kan lese mer om denne anbefalingen her. 

Alle celler inneholder kalsium, så i praksis vil det være kalsium i all mat med unntak av rent fett og sukker.

Allergiguiden her

Her får du Allergiguiden helt gratis.

Hvor mye kalsium trenger vi?
Barn i alderen 1-5 år anbefales 600 mg kalsium daglig, mens barn i alderen 6-9 år anbefales 700 mg daglig.

Anbefalingen for kalsium for er satt til 800 mg per dag for voksne kvinner og menn.

Kan det bli for mye kalsium?
Man ser en en høyere hyppighet av brudd i befolkninger for kalsiuminntaket er spesielt høyt. Så man trenger heller ikke overdrive kalsiuminntaket.

Hva hemmer opptaket?
Fytinsyre som finnes i korn, frø og nøtter kan være med på å hemme opptaket av kalsium i tarmen. Den binder seg til mineralene og gjør de utilgjengelige eller mindre tilgjengelig for absorpsjon inn i kroppen. Derfor er det lurt å bløtlegge korn, frø og nøtter før du gir det til små barn som har stort behov for næringsstoffer. Bløtlegging vil nemlig frigjøre en enzym som kan bryte bindingen mellom fytinsyre og mineralene.

Eksempler på inntak av kalsium fra kilder som brukes ofte

Eksempler på inntak av kalsium fra kilder som brukes ofte (anbefaling per dag til barn er ca 600 mg, husk også at opptaket varierer med kalsiumstatus. Anbefalingen er også satt høyt, så ikke bli urolig om du ikke kommer opp i denne mengden hver dag)
Mandler En neve mandler (30 g, kan males og brukes i grøt eller bakst) 78 mg
Reker Reker til en skive (50 g) 31 mg
Eggeplomme Eggeplomme fra ett egg 27 mg
Linser grønne En middagsporsjon (50 g) 22 mg
Sesamfrø med skall 50 g, kan males og brukes i grøt/bakst (bør bløtlegges for best opptak i kroppen) 480 mg
Brisling i olje Nok til én skive (25 g) 73 mg
Appelsin Ca 1 medium appelsin uten skall (per 100 gram) 42 mg
Gulrot 1 medium stor gulrot (80 g) 22 mg
Tørket aprikos Aprikosmos, per 100 gram 71 mg

Havremelk er ofte tilsatt kalsium, om den ikke er økologisk. Ta en kikk på kartongens innholdsfortegnelse, for det finnes melketyper både med og uten kalsium.

Du kan lese mer om næringsstoffer til barn her;

Hvordan dekke behovet for jod?

Hvordan dekke jernbehovet til babyen?


Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her.

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

3 kommentarer
Rena sier 6. august 2018

Litt utav sammenheng, jeg lurte på hvor mange måltider med fast føde barnet skal ha når det er 9 mnd? Fikk høre 6 måltid, men det kan da ikke stemme? Det er jo mer enn en våksen spiser

Håper på svar fra dere

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 8. august 2018

    Heisann! Dette er veldig individuelt og spørs helt hvor mye du f.eks ammer. Barn er veldig forskjellige, vi har mange eksempler på dette fra mammaene i Barnematfabrikken. Det viktigste er ikke antall måltider men at du passer på å tilby næringsrike matvarer som dekker behovet for næringstoffer 🙂

    Svare
6 matvarer du ikke bør gi til babyen din finner du her sier 16. juli 2020

[…] Det er helt trygt å leve på et melkefritt kosthold, du kan lese mer om hvordan dekke behovet for kalsium når du ikke gir meieriprodukter her. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.