Hvorfor jeg valgte å slutte med ammingen - er morsmelk så viktig?
Hvorfor jeg valgte å slutte med ammingen - er morsmelk så viktig?

Hvorfor jeg valgte å slutte med ammingen – er morsmelk så viktig?

Amming er så fint, og det er så viktig, men også slitsomt til tider. De 2 første månedene etter fødsel jobbet jeg med å få til ammingen, tross smerter, åpne sår og tårer. Tette melkeganger, antibiotikakurer og leger som ikke forstod hva som var galt. Jeg sier ikke at det var lett men for meg var det så verdt det, og jeg har ammet så mye lenger enn det jeg tenkte jeg kom til å gjøre til å begynne med.

Hvorfor jeg sluttet å amme - er morsmelk så viktig?

Er det så viktig å amme?

Hver gang jeg snakker om amming på sosiale medier eller skriver et blogginnlegg om temaet, dukker det opp reaksjoner – både positive og negative. Noen mener amming ikke er så viktig, eller at all snakk om det positive ved å amme gir mammaer som ikke får til å amme, dårlig samvittighet. Vi ønsker ikke at noen skal føle seg som mindre gode mammaer bare fordi de ikke får til å amme, men vi ønsker heller ikke å dysse ned viktigheten av å gi barn morsmelk.

Produsentene klarer ikke å konkurrere med naturen

Morsmelk er den beste ernæringen for barnet ditt om mor har god ernæringsstatus. Og kroppen til mor vil alltid prioritere å produsere næringsrik melk til barnet. Det finnes ingenting som er bedre for de aller minste. Morsmelkerstatning er utviklet til å ligne mest mulig på morsmelk men uten antistoffene som beskytter mot infeksjoner, uten fordøyelsesenzymer og de gode bakteriene som finnes i morsmelk. Morsmelk er helt unikt. Et industrielt fremstilt produkt klarer dessverre ikke å konkurrere med det naturen har gitt oss.

Er morsmelkerstatning godt nok?

Når det er sagt så er morsmelkerstatning det beste alternativet etter morsmelk, og det er det de minste skal ha for å dekke behovet for næringsstoffer om du av grunner ikke får til å amme. Barn under 4 måneder skal ikke ha noe annet enn morsmelk og/eller morsmelkerstatning. 

Når det beste alternativet blir det nest beste

Det er så mange fordeler for et lite barn å komme til verden vaginalt at jeg gråt da jeg fikk vite at jeg måtte føde med keisersnitt. Jeg vet at det ikke er det beste alternativet, akkurat som jeg vet at morsmelkerstatning ikke er det beste alternativet. Vaginal fødsel er bedre enn keisersnitt og morsmelk er bedre enn morsmelkerstatning. Sånn er det bare, men det betyr ikke at jeg ikke har vært skuffet og trist etter fødselen. Allikevel er det viktigste at vi har alternativer. Vi har både keisersnitt og morsmelkerstatning, begge er løsninger som gjør at våre kjære små overlever.

Hvorfor jeg sluttet å amme - er morsmelk så viktig?

Her får Madeleine morsmelkerstatning på sykehuset, to dager etter keisersnittet.

Mye kan gjøres i etterkant om ammingen ikke fungerer

Jeg valgte å sette meg bedre inn i hva jeg kunne gjøre for å gi barnet mitt det beste utgangspunktet siden både hun og jeg hadde flere utfordringer etter fødselen. Det er mye du kan gjøre selv for barnet ditt i etterkant om du ikke får til å amme. Det du velger å tilby barnet ditt av mat og drikke har stor innvirkning på helsen både i dag og i fremtiden.  

Hvor lenge kan man egentlig amme?

I Norge er anbefalingene fullamming frem til 6 måneder dersom mor og barn trives med det, deretter anbefales det å amme frem til barnet er minimum 1 år og gjerne lenger. WHO anbefaler amming frem til 2 år, og gjerne lenger.

Morsmelk og amming har mange fordeler, også etter barnet er 12 måneder. Barnet ditt fortsetter å dra nytte av fordelene så lenge du ammer. 

Bør samfunnet bestemme når nok er nok?

Vi har alle vår individuelle grense om hvor lenge, eller hvor kort det er greit å amme et barn. Jeg har kjent på hvor ubehagelig det kan være og synes det er trist hvor ufine vi kan være med hverandre. Jeg ønsket ikke å la samfunnet bestemme hvor lenge jeg skulle amme mitt barn. Hva er det egentlig som gjør at vi føler vi er i posisjon til å dømme andre? Tenk om vi kunne være mer åpene, vise litt mer respekt og forståelse, for at vi selv ikke sitter på fasiten. I hvertfall ikke for noen andre enn oss selv.

Hvorfor jeg valgte å slutte med ammingen

Barnets tarmflora regnes som voksen når barnet er rundt 3 år. Dette er en av årsakene til at jeg ville prøve å amme frem til hun fylte 3. Hun ble tatt med keisersnitt og måtte få antibiotika tidlig så hun har derfor høyere risiko for en rekke sykdommer.

Heldigvis er ikke høyere risiko ensbetydende med at hun kommer til å få sykdommene, og det er mye jeg som mamma kan gjøre for å redusere risikoen. Derfor var det viktig for meg å amme utover spedbarnstiden, siden morsmelk er proppfull av gode bakterier som bosetter seg i tarmen, og utfører viktige oppgaver som kan forebygge sykdom. Mat er også utrolig viktig, og jeg prøver å gi henne den beste maten jeg vet om, som inneholder masse gode bakterier.

Finn ut hva som passer for deg og barnet ditt

Om du ammer «kort» eller «lenge» er det viktig å finne ut hva som passer for dere. Jeg kunne nok fortsatt mye lenger, og hun hadde nok fortsatt til hun sluttet av seg selv. Jeg vet om flere som praktiserer naturlig ammeslutt og synes det er veldig fint for de det passer for. Selv følte jeg at vi begge var klare for å avvenne. Det gikk heldigvis helt fint, selv om hun ikke kommer til å glemme puppen med det første.

Når sluttet du å amme, eller når tenker du å slutte? Del gjerne i kommentarfeltet!

Hvorfor jeg sluttet å amme - er morsmelk så viktig?

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her

Klem fra Stine

Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

10 kommentarer
Anniken sier 7. august 2018

Sluttet med første da han var nesten to år. Da sto han og hoppet og dreiv med alt mulig annet samtidig som han drakk melk. ? slutta bare på dagen og det gikk helt fint!

Andremann er 11 mnd nå og kan ikke se for meg at han vil slutte med det første ?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 8. august 2018

  Hehe de er så forskjellige disse små. Hun her var helt puppefrelst og vil fortsatt kose med puppen så glemmer ikke akkurat fort?

  Svare
Nina sier 7. august 2018

Til 14mnd 🙂

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 8. august 2018

  🙂

  Svare
Rikke sier 7. august 2018

Det første målet jeg hadde, var å amme til 1år. Mini er nå 15 mnd og målet er nå til han er 2år. Skulle han miste interessen før, kommer jeg ikke til å stresse med det ?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 8. august 2018

  Fint å ta det litt som det kommer da, det gjorde vi her også. Ikke lett å planlegge med disse små heller 😉 Kos dere masse med ammingen 🙂

  Svare
Signe sier 7. august 2018

Tenkte egentlig det var bra nok å amme til poden ble 6mnd, men nå er han 1 år og vi ammer fortsatt. Så, vet ikke når det blir ammeslutt, får ta det som det kommer?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 8. august 2018

  Det blir ofte ikke som man har tenkt, det har i hvertfall jeg merket 🙂 Men godt er det at alt ikke kan planlegges 😉 Kos dere <3

  Svare
Helene sier 8. august 2018

Jeg ammet 11 måneder med første da han rett og slett ikke ville ha mer pupp. Med nummer to ble det 13 måneder og med nummer tre 14 måneder? Med de to siste følte jeg at både jeg og de var klare og avvenningen gikk forbausende lett. Det hadde også litt med hva som var praktisk mulig i hverdagen. Men kjenner likevel at jeg savner det utrolig mye til tider?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 10. august 2018

  Så herlig <3 Her og, litt rart og samtidig veldig deilig;)

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.