Mange lager sviskemos og aprikosmos til babyen sin, og er forvirret angående tilberedningen. Må man koke tørkede svisker og aprikoser? Vi fikk dette spørsmålet på bloggen, og får det ofte – så her får du svaret.
Spørsmål fra en småbarnsmamma

Svaret er ja. Du trenger ikke koke det. Men siden de er tørket og du skal servere det til babyen din må du gjøre det litt mer baby-vennlig i konsistensen. Derfor må du enten bløtlegge eller koke det – men dette har samme hensikt og du trenger ikke å gjøre begge deler. Å koke eller bløtlegge skal gjøre de mykere så det blir enklere å mose det til en baby-vennlig konsistens.
Vi anbefaler å bløtlegge det, med mindre du har veldig dårlig tid. Det er fordi bløtlegging er mer skånsomt enn koking. Det bevarer flere av de varmesensitive næringsstoffene som B og C vitaminer.
Slik tilbereder du sviske- og aprikosmos
Velg økologiske svisker og aprikoser. Da får du et renere produkt uten spørytemiddelrester. Da unngår du også tilsatt sulfitt som kan finnes i mange tørkede frukter, men som frarådes til barn under 3 år. Her kan du lese hele advarselen.
Deretter har du sviskene eller aprikosene i en bolle og fyller på med vann så det dekker. Som regel holder det å bløtlegge i en time. Du kan la det stå på kjøkkenbenken. Da heller du av mesteparten av vannet og moser resten med en stavmikser. Du kan la det være igjen bittelitt vann så det blir enklere å lage mos, men det er ikke noe poeng å ha masse vann i mosen – det gjør bare at mosen blir mindre næringstett.
Her finner du oppskrift på sviskemos, og her finner du oppskrift på aprikosmos.
Vil du ha flere tips til den første babymaten? Last ned vår gratis babymatguide her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Få daglig inspirasjon fra Bare Bra Barnemat på Instagram her.