Starte med fast føde ved 4 eller 6 måneder?

Starte med fast føde ved 4 eller 6 måneder?

Lurer du på om du skal starte med fast føde ved 4 eller 6 måneder? Her skal vi hjelpe deg med å finne ut av hva som passer for deg og babyen din.

Anbefalingen

Tidspunktet for når det anbefales å starte med fast føde varierer etter hva slags melk barnet ditt får. Det er trygt å starte med fast føde fra tidligst 4 måneder, men ikke før. Først da er barnets fordøyelsessystem og nyrer utviklet nok til å tåle fast føde.

Smaksprøver fra 4 måneder hvis du gir morsmelkerstatning

Dersom babyen din kun, eller hovedsakelig får morsmelkerstatning (mme) er det anbefalt å starte med smaksprøver ved 4 måneders alder. Grunnen til det er at mme kun har èn smak. For la barnet få øve seg på flere ulike smaker og forebygge kresenhet, bør du introdusere smaksprøver fra 4 måneders alder. Morsmelk tar smak fra det mor spiser, og smaker derfor litt forskjellige fra dag til dag.

Husk bare å se på barnet ditt og om det faktisk er klart før 6 måneder. Denne fasen er kjempespennende, og mange foreldre gleder seg til å komme i gang med fast føde, og kan sitte klar med skjea den dagen babyen blir 4 måneder. Men, det er ikker sikkert barnet er helt klart da. I boken vår, «Bare Bra Barnemat – en guide gjennom barnematjungelen» – har vi skrevet mye om dette.

Du kan også introdusere smaksprøver før 6 måneder. Dette gjelder for eksempel dersom du ikke har nok morsmelk, barnet virker sultent selv etter hypping amming dag og natt, dersom barnet ikke vokser tilfredsstillende eller dersom barnet viser tydelige interesse for annen mat.

Hvis du er usikker på om babyen din er klar anbefaler vi å snakke med for eksempel helsesykepleier, eller oss i Bare Bra Barnemat via medlemsportalen vår Barnematfabrikken der vi hjelper og veileder foreldre på dette hver eneste dag.

Fast føde ved 6 måneder hvis du fullammer

Helsedirektoratet sin generelle anbefaling er at barn fullammes frem til 6 måneder hvis barnet vokser som det skal og mor også trives med ammingen. Det er trygt å amme så lenge, og barnet får det de trenger fra morsmelken bortsett fra vitamin D. Det skal suppleres fra 1 ukes alder. Fullamming vil altså si at barnet ikke får noe annet enn morsmelk (og eventuelle tilskudd).

Men når barnet ditt er 6 måneder er det på tide å starte med fast føde. Da vil ikke lenger morsmelken bidra med nok jern, og barnet trenger også mer mat og å lære seg å spise.

Det er lurt å starte med jernrike matvarer, og i denne posten finner du mange tips til hva du kan starte med.

Fordi anbefalingen er slik, har vi også merket de aller fleste oppskriftene våre som at de tidligst passer fra 6 måneder. Men så lenge du tilpasser konsistensen, kan den også serveres fra 4 måneders alder. Det er ingenting som du kan gi ved 6 måneder som du ikke kan gi ved 4 måneder.

Stadig flere starter før

Vår erfaring er at stadig flere starter med smaksprøver før 6 måneder, og det er ikke negativt. Norsk forskning viser også at tidlig, heller enn sen introduksjon av enkelte matvarer kan redusere risikoen for å utvikle allergi. Her kan du lese mer om dette.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Britt Hagerupsen sier 22. september 2023

Jeg tror at å introdusere fast føde etter seks måneder vil være bedre. Jeg har lest mange blogger og forumdiskusjoner om amming og innføring av fast føde. Leger anbefaler å begynne med fast føde etter 6 måneder fordi ikke alle barns fordøyelsessystem og nyrer er fullstendig utviklet på det tidspunktet.

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 22. september 2023

    Hei Britt! Ja, og anbefalingen er jo å starte ved 6 måneder, og unntaksvis ved 4 måneder – men barna er også forskjellige så vi oppfordrer til å se på barnet sitt, samtidig som man følger med på veksten selvfølgelig og tar alder i betraktning, og hvilke tegn det gir til at det er modent for fast føde 🙂

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.