Å bake med surdeig er enklere enn du tror. Du må bare ta tiden til hjelp, så gjør det seg nesten selv. For utenom tiden, er det som å bake et «vanlig» brød.
Alt du trenger for å komme i gang er en surdeigsstarter, og du kan enkelt lage din egen ved å følge denne oppskriften.
Oppskrift
Passer fra 6 måneder
Gir 2 brød
Allergener: gluten
Ingredienser
- 300 gram bokhvetemel
- 400 gram siktet speltmel
- 100 gram havregryn
- 50 gram gresskarkjerner
- 7 dl vann
- 2-3 ss surdeigsstarter
Slik gjør du
Morgen dag 1:
Ta surdeigsstarteren ut av kjøleskapet og mat den med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann. Er surdeigsstarteren din nymatet og boblende glad, kan du hoppe over dette steget. La starteren stå i romtemperatur til kvelden.
Din egen surdeigsstarter kan du lære å lage her!
Kveld dag 1:
Ha 2-3 ss surdeigsstarer i en bakebolle. Rør den ut i 7 dl vann. Ha i gryn, frø og bokhvete og rør godt. Ha i siktet spelt til deigen er ganske tykk, men fremdeles litt klissete. Den trenger ikke bli helt fast som en klassisk bolledeig.
Ha tett dekke over deigen og la den stå på benken til neste morgen.
Morgen dag 2:
Ha bakepapir i to former eller smør formene godt med olje eller smør. Hell over brøddeigen, som nå kanskje har blitt litt mer flytende siden i går, siden bakteriene har jobbet med å bryte ned stivelse og proteiner og skapt mer gass i deigen. Etterhev brødene i et par timer eller stek med en gang.
Sett stekovnen på 200 grader, og stek brødene midt i ovnen i ca 1 time.
La brødene avkjøles godt på en rist før du skjærer i dem.
Om du ikke ønsker hard skorpe, kan du pakke inn brødene i kjøkkenhåndklær når de er litt avkjølt, og la de de avkjøles inni håndkle på risten.
Lagringstips
Skjær brødene i skiver og frys ned, slik at du enkelt kan ta opp en og en skive etter behov.
Usikker på hvordan du skal holde liv i surdeigsstarteren din? Da finner du tips til stell og pleie her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.