Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern

Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner – fra 6 mnd

Å bake med surdeig er enklere enn du tror. Du må bare ta tiden til hjelp, så gjør det seg nesten selv. For utenom tiden, er det som å bake et “vanlig” brød.

Alt du trenger for å komme i gang er en surdeigsstarter, og du kan enkelt lage din egen ved å følge denne oppskriften. 

Surdeigsbrød

 

Oppskrift

Passer fra 6 mnd

Gir 2 brød

Allergener: gluten

Ingredienser

Velg fortrinnsvis økologiske ingredienser til de små.

  • 300 gram bokhvetemel
  • 400 gram siktet speltmel
  • 100 gram havregryn
  • 50 gram gresskarkjerner
  • 7 dl vann
  • 2-3 ss surdeigsstarter

Slik gjør du

Morgen dag 1: 

Ta surdeigsstarteren ut av kjøleskapet og mat den med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann. Er surdeigsstarteren din nymatet og boblende glad, kan du hoppe over dette steget. La starteren stå i romtemperatur til kvelden.

Din egen surdeigsstarter kan du lære å lage her! 

Kveld dag 1: 

Ha 2-3 ss surdeigsstarer i en bakebolle. Rør den ut i 7 dl vann. Ha i gryn, frø og bokhvete og rør godt. Ha i siktet spelt til deigen er ganske tykk, men fremdeles litt klissete. Den trenger ikke bli helt fast som en klassisk bolledeig.

Ha tett dekke over deigen og la den stå på benken til neste morgen.

Morgen dag 2: 

Ha bakepapir i to former eller smør formene godt med olje eller smør. Hell over brøddeigen, som nå kanskje har blitt litt mer flytende siden i går, siden bakteriene har jobbet med å bryte ned stivelse og proteiner og skapt mer gass i deigen. Etterhev brødene i et par timer eller stek med en gang.

Sett stekovnen på 200 grader, og stek brødene midt i ovnen i ca 1 time.

La brødene avkjøles godt på en rist før du skjærer i dem.

Om du ikke ønsker hard skorpe, kan du pakke inn brødene i kjøkkenhåndklær når de er litt avkjølt, og la de de avkjøles inni håndkle på risten.

 

Lagringstips

surdeigsbrød

Skjær brødene i skiver og frys ned, slik at du enkelt kan ta opp en og en skive etter behov.

Usikker på hvordan du skal holde liv i surdeigsstarteren din? Da finner du tips til stell og pleie her. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

 

About the Author Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Leave a Comment:

2 comments
Marianne says 8. August 2018

Går det an å bytte ut siktet spelt med sammalt spelt for å få en grovere variant eller vil brødet bli veldig tungt?

Reply
    Stine Pedersen Svarthe says 8. August 2018

    Hei! Ja det kan du, sammalt mel av en type vil nok fungere. For grovt så vil det bli tungt som du sier 🙂

    Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.