Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern

Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern

Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern

Surdeigsbrød

Å bake med surdeig er enklere enn du tror.

Du må bare ta tide til hjelp. For utenom tiden, er det som å bake et “vanlig” brød.

Alt du trenger for å komme i gang er en surdeigsstarter.

Du kan enkelt lage din egen ved å følge denne oppskriften. 

Til to brød trenger du

Velg fortrinnsvis økologiske ingredienser til de små.

  • 300 gram malt bokhvete
  • 400 gram siktet spelt
  • 100 gram havregryn
  • 50 gram gresskarkjerner
  • 7 dl vann
  • 2-3 ss surdeigsstarter

Sånn går du frem

Morgen dag 1: 

Ta surdeigsstarteren ut av kjøleskapet og mat den med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann. Er surdeigsstarteren din nymatet og boblende glad, kan du hoppe over dette steget. La starteren stå under tett dette til kvelden.

Din egen surdeigsstarter kan du lære å lage her! 

Kveld dag 1: 

Ha 2-3 ss surdeigsstarer i en bakebolle. Rør den ut i 7 dl vann. Ha i gryn, frø og bokhvete og rør godt. Ha i siktet spelt til deigen er ganske tykk, men fremdeles litt klissete. Den trenger ikke bli helt fast som en klassisk bolledeig.

Ha tett dekke over deigen og la den stå på benken til neste morgen.

Morgen dag 2: 

Ha bakepapir i to former eller smør formene godt med olje eller smør. Hell over brøddeigen, som nå har blitt mer flytende siden i går. Etterhev brødene i et par timer eller stek med en gang.

Sett stekovnen på 200 grader. Stek brødene nederst i ovnen i ca 1 time.

La brødene avkjøles på rise før du skjærer i dem.

Om du ikke ønsker hard skorpe, kan du pakke inn brødene i kjøkkenhåndklær når de er litt avkjølt, og de de avkjøles inni håndkle på rist.

Server med smør og egg. Nydelig.

Lagringstips

surdeigsbrød

Skjær brødene i skiver og frys ned, slik at du enkelt kan ta opp en og en skive etter behov.

Usikker på hvordan du skal holde liv i surdeigsstarteren din? Da finner du tips til stell og pleie her. 

 

 

About the Author Veronika Bjørnstad

Veronika elsker gode råvarer og mat laget med kjærlighet. Hun ønsker at alle barn skal få den beste starten på livet med bra mat. Det viktig at å ha respekt for naturen og dyrene vi spiser. Derfor streber hun etter at vi skal bruke hele dyret og spise mest mulig sprøytefri mat!

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Marianne says 8. August 2018

Går det an å bytte ut siktet spelt med sammalt spelt for å få en grovere variant eller vil brødet bli veldig tungt?

Reply
    Stine Pedersen Svarthe says 8. August 2018

    Hei! Ja det kan du, sammalt mel av en type vil nok fungere. For grovt så vil det bli tungt som du sier 🙂

    Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.