Havregrøt full av næring - favorittgrøten til Krisander 7 måneder

Havregrøt full av næring – favorittgrøten til Krisander 7 måneder

Krisander elsker denne grøten og den er full av nyttig næring! Jeg veksler mellom å bruke havregryn og havremel. Det beste er å bløtlegge grøten med 1 ts fytaserikt mel for da bidrar dette med å bryte ned fytinsyren i havren og gjøre jernet mer tilgjengelig for absorpsjon. Du får altså mer næringsstoffer ut av grøten – er ikke det supert?

Husk C vitamin

Du bør alltid tilsette en vitamin C-rik frukt eller bær i grøten, det øker opptaket av ikke-hemjern som finnes i korn. Det kan du lese mer om her. Usikker på om barnet ditt får i seg nok jern? Les mer her.

Bruk gjerne nøtter i grøten

Paranøtter er en skikkelig selenbombe, som er en viktig antioksidant. Du kan variere med andre nøtter også. Mandler er en god kalsiumkilde for barn som ikke får kumelk. Anbefalingen er å unngå hele nøtter til barn, men det betyr at vi kan male de og gi de til barn, også de minste. Du kan raspe litt med et rivjern eller kjøre en større porsjon i en kjøkkenmaskin og male det til mel. Les mer om nøtter til barn her.

Oppskrift

Passer fra 6 måneder (til barn under 12 mnd koker du grøten tykk på vann og tilsetter morsmelk/erstatning før servering)

Gir 1 barneposjon

Allergener: gluten, nøtter

Ingredienser

1 1/2 dl havregryn eller havremel

1 ts fytaserikt mel (f eks spelt, bygg, rug, hvete, emmer)

2 dl vann (1 dl vann om du bruker havremel)

1 dl helfet kokosmelk (til barn under 12 mnd sløyfer du dette, og koker du grøten tykk på vann og tilsetter morsmelk/erstatning før servering)

Et lite dryss ceylon kanel

1 ts malte paranøtter (eller andre nøtter)

Topping

1/4 banan

2 jordbær (moses med en gaffel)

Grøt full av næring - Favorittengrøten til Krisander 7 måneder

Slik gjør du

Ha vann, havremel/gryn og det andre fytaserike melet i en kjele. Bløtlegg dette i minimum 1 time og gjerne over natten på kjøkkenbenken. Kok så opp så den blir tykk mens du tilsetter kokosmelk og ceylon kanel. Blir grøten for tykk kan du tilsette mer væske, vann eller kokosmelk.

Hvis du lager den uten kokosmelk kan du koke den opp på vann og tilsette litt morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering – dette skal ikke koke.

Når grøten er ferdig rører du inn en ts nøttemel.

Kutt banan og jordbær i biter eller mos med en gaffel. Jordbær er spesielt rik på vitamin C som bidrar til å gjøre måltidet mer jernrikt.

Det er også lurt å varierer hvilke type krydder du bruker. Barn kan få litt ekte ceylon kanel, men man skal ikke overdrive inntaket. Les mer om kanel her. Kardemomme er også godt i grøt! 

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

18 kommentarer
Marte sier 16. april 2021

Hvor kjøper du frosne økologiske bær (eller har du selv fryst dem)? Lurt å ha det liggende 🙂

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 3. mai 2021

  Hei:) Jeg kjøper på rema, de har økologiske frosne bær fra kolonihagen:)

  Svare
Aria sier 7. mai 2021

Hvor får du tak i økologiske jordbær?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 15. mai 2021

  Hei, her bruker vi økologiske frosne. Det anbefales å koke de i 1 minutt før du gir de (gjelder kun frosne utenlandske)

  Svare
Anja Elin sier 17. oktober 2021

Hei, hvordan bløtlegger man havremel? Og må man bløtlegge det? Og kan man fryse ned denne grøten?
Mvh Anja Elin 🙂

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

  Hei! Beklager sent svar på denne. Du blander rett og slett havremel og vann. Akkurat hvor mye er ikke så nøye, men du kan bruke en del havremel og en del vann. Når du skal koke opp må du tilsette 1 ny dl vann for å ha noe å koke med ettersom melet trekker til seg vannet. Du kan fryse ned grøt, men vi anbefaler det ikke ettersom det blir en litt merkelig konsistens på det. Hilsen Thea BBB

  Svare
Ina sier 6. januar 2022

Tenkte å prøve denne🤩 Er det 1 1/2 dl havremel/gryn?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

  Hei Ina, ja det stemmer – jeg har oppdatert oppskriften nå. Takk for spørsmålet. Hilsen Thea BBB

  Svare
Joakim sier 13. februar 2022

Hei.
Om kokkosmelk byttes med morsmelk, skal da denne kokes som du skriver i beskrivelsen.

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 14. februar 2022

  Hei! Takk for spørsmålet. Nei, da koker du grøten tykk på vann, og sper så med morsmelk rett før servering. Morsmelk bør ikke kokes, for da mister den de levende nræingsstoffene. Hilsen Thea BBB

  Svare
Joakim sier 17. februar 2022

Hei. Ser at man kan benytte morsmelk. Blandes da denne inn etter at grøten er ferdig? Ser at om man benytter kokkosmelk skal denne timsettes mens det koker opp.

Svare
  Joakim sier 17. februar 2022

  Oy, her ble det komentert på nytt. Takk for svar på forige komentar.

  Svare
Stine Breilid sier 29. oktober 2022

Hei,

Kor lenge holder denne i kjøleskapet? 😊

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 31. oktober 2022

  Hei! Ferdiglaget grøt holder 2 dager i kjøleskapet, forutsatt at det ikke er spist av – så ta av det han spiser i en egen skål og sett resten i kjøleskapet. Det som er spist av må nemlig kastes, så fyll heller på litt og litt hvis han er mer sulten 🙂 Hilsne Thea BBB

  Svare
Belinda sier 19. februar 2023

Kan det du bløtlegger stå i kjøleskap el må det stå på benken ?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 20. februar 2023

  Ja, det kan stå på kjøkkebenken i romtemperatur over natten 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
Lk sier 30. juli 2023

Må den koke? Eller kan den gis rett etter bløtlegging? 😊

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 1. august 2023

  Hei. Grøten kan serveres kald hvis du vil det 🙂

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.