Dette er en enkel og nærende gryte som passer godt nå på høsten. Den er laget med sesongens grønnsaker og vi anbefaler deg å velge høyrygg av god kvalitet, fra glade dyr.
Gryten kan serveres som plukkemat fra 6 måneder. Husk å la den avkjøle seg til passende temperatur først, for den kan virkelig bli varm med mye fettholdig kraft. Når kjøttet er langtidskokt er det i tillegg enklere for de minste å spise det. I denne posten har vi skrevet mer om plukkemat til barn hvis du er nyskjerrig på det.
Oppskrift
Passer fra 6 månder
Gir mat til 2 barn og 2 voksne
Allergener: evt melk hvis du steker i smør
Ingredienser
1 medium gul løk
2 fedd hvitløk
Smør til steking
450 g renskåret høyrygg (gjerne økologisk)
30 g purreløk
3 gulrøtter
4 poteter
100 g kålrot
3 dl kraft (fra storfe eller kylling)
4 dl vann
0,5 ts salt
1 ts pepper
2 laubærblader
Slik gjør du
Finn frem en stor gryte, gjerne en jerngryte, og skru platen på medium varma. Kutt løk og hvitløk og stek det mykt. Del høyryggen i terninger og ha det i gryten sammen med løken, og stek til kjøttet er brunet.
PS: bein og slintrer fra høyryggen kan du koke kraft på og bruke senere. Oppskrift på hjemmelaget kraft finner du her.
Skrell og kutt gulrøtter, poteter, kålrot og purre og ha det i gryten.
Hell på kraft, vann og ha i laubærblad og la det koke opp.
Skru deretter ned varmen og la det småkoke i en times tid til kjøttet har blitt mørt.
Ta ut laubærbladet før servering, og server gjerne med flatbrød, persille og en dæsj creme fraiche.
PS: gryten passer også ypperlig å fryse – så lag gjerne dobbel porsjon og ha mat klart til en annen travel ettermiddag.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.