Pålegg til barn - en oversikt over hva du kan gi når

Pålegg til barn – en oversikt over hva du kan gi når

Trenger du inspirasjon til pålegg på barnas brødskiver? Dette spørsmålet får vi ofte i Barnematfabrikken og vi har mange tips på lager. Her får du en oversikt over pålegg du kan gi til barna, og fra hvilken alder det passer.

Det finnes mye pålegg å velge mellom, og det er av varierende kvalitet. Noen pålegg inneholder også mye salt, sukker og tilsetningsstoffer som man bør begrense til de minste. Snu på produktet og se hva det faktisk inneholder. Begrens prosessert kjøttpålegg som både inneholder kjøtt av dårlig kvalitet, mye salt og mange tilsetningsstoffer.

Visste du at barna heller ikke bør få i seg for mye leverpostei? Det er fordi lever inneholder mye vitamin A som en norsk kostholdsundersøkelse har vist at 2-åringer får i seg for mye av. Du finner hele anbefalingen gjengitt i denne posten.

Salt pålegg

Kaviar, sild og røkt fiskepålegg er typiske pålegg med høyt innhold av salt. Pesto kan også inneholde mye salt. Som en tommelfingerregel bør det være maks 1 – 1,5 gram salt eller mindre per 100 gram vare. Over det er pålegget relativt salt til barn.

Søtt pålegg

Unngå pålegg tilsatt sukker til de minste barna under 12 måneder, rett og slett fordi det raskt fyller de små magene og fortrenger annen næringsrik mat. Syltetøy, sjokoladepålegg, Hapå, Banos, Sunda, brunost tilsatt sukker og prim med tilsatt sukker er eksempler på slike pålegg. Barn under 12 måneder skal ikke ha honning på grunn av risikoen for spedbarnsbotulisme.

Tilsetningsstoffer i pålegg

I barnematprodukter, altså det du finner i tørrvarehyllen som er beregnet på små barn, er det et strengt regelverk som sier at det skal være minimalt med sprøytemiddelrester og at det ikke er lov å bruke konserveringsmidler, søtstoffer eller smaksstoffer i produktene. Men, vi ønsker jo ikke at barna kun skal spise mat fra denne hyllen. Vi ønsker at de også skal spise helt vanlige matvarer som agurk, brød og gulost. Utfordringen er at disse råvarene eller produktene ikke er omfattet av det samme regelverket. Da er det lurt at vi som kjøper mat til barna snur på pakken og leser ingredienslisten og unngår de mest ultraprosseserte produktene. Det er også en av grunnene til at vi anbefaler å velge så mye som mulig økologisk til barna.

Bruk gjerne råvarer som pålegg

Det finnes også noen råvarer som er fine å bruke som pålegg, for eksempel avokado. Det er også supert å bruke egg som er veldig næringsrikt. Bløtkok det og smør litt eggeplomme utover brødskiven så kan det helt fint serveres som pålegg.

Disse påleggene kan du gi

Her tipser vi deg om pålegg som du enten kan kjøpe ferdig eller lage selv. Du ser hvilken alder det passer for og om du eventuelt må huske på å begrense mengdene. De aller fleste pålegg kan du gi smaksprøver på fra du starter med fast føde.

Fra 6 måneder

Pesto (vær obs på produkter med mye salt hvis du kjøper ferdig)

Hummus eller søtpotethummus

Bønneog nøttepatè

Solsikkepatè (begrens pga mye kadmium i solsikkekjerner)

Linsepatè

Grønnsaksposteier (f eks fra Plantego, Green Choice, Stabburet)

Usøtet fruktmos som for eksempel eplemos eller eple- og mangomos (fra f eks Helios)

Hjemmelaget syltetøy uten tilsatt sukker (f eks jordbærsyltetøy og bringebærsyltetøy)

Nøttesmør (av f eks valnøtter, mandler, paranøtter, makadamia, cashewnøtter)

Peanøttsmør

Tahini (malte sesamfrø)

Leverpostei (begrens pga høyt innhold av vitamin A)

Kaviar (begrens pga mye salt)

Ansjos og sardiner

Sild (vær obs på produkter med mye salt)

Makrell i tomat og peppermakrell (ha et bevisst inntak pga høyt innhold av miljøgifter)

Tunfisk på boks (ikke fersk)

Kjøttpålegg av god kvalitet uten nitritt (f eks Kolonihagen sin kokt skinke, Finsbråten sin kokt skinke, Synnøve kokt & mør skinke)

Fra 10 måneder

Gulost

Brunost

Kremoster (f eks Snøfrisk)

Fra 12 måneder og eldre

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Rosa hummus

Barnet tåler litt mer salt pålegg

Om ost fra 10 måneder

Den generelle anbefalingen er å vente med meieriprodukter til barnet er 10 måneder, men det er ikke farlig å spise melkeprodukter før dette. Husk at morsmelkerstatning er basert på kumelk. I retningslinjen for spedbarnsernæring står det også at gulost kan være en kalsiumkilde fra 6 måneder. Det handler om mengden og at vi nordmenn har en tendens til å spise og drikke mye av det, og at det da lett kan fortrenge annen mat. Siden kumelk ikke inneholder jern og siden kalsium som det er mye av i meieriprodukter kan redusere opptaket av jern anbefales det å vente.

Brunost inneholder ikke tilsatt sukker (med noen få unntak slik som Bestermorost), så den naturlige søte smaken kommer fra melkesukkeret (laktose). Brunost er en kilde til jod eller jern (dersom man velger jernberiket brunost), og kan inkluderes innimellom.

Vi anbefaler å velge smøreoster med høyt innhold av råvare som for eksempel Snøfrisk og begrense de tubene som kun inneholder halvparten ost og resten tilsetningsstoffer.

Hva med prim? Les vår vurdering her

 

Hva foretrekker barnet ditt på skiven? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

6 kommentarer
Tereza sier 2. august 2023

Hei og takk for gode tips <3 Jeg lurer på om det er anbefalt å smøre brødskive enten med usaltet ekte smør eller margarin før man legger på pålegg som ost og leverpostei osv.? Jeg pleier å smøre et tynt lag med vita hjertego margarin og deretter leverpostei på brødskive til min datter på 10mnd 🙂

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 3. august 2023

  Hei! Generelt anbefaler myndighetene magre meieriprodukter og margarin fra 12 måneders alder, men du kan bruke smør/margarin fra du starter med fast føde også. Det er ikke noe konkret anbefaling om at du må bruke det på brødskiven.

  Jeg bruker selv kun ekte meierismør både til meg selv og barna, og ikke margarin da jeg foretrekker produkter som er heltfete, som ikke er ultraprossesert og ikke minst den gode smaken ekte smør gir. Det er plass til litt av det i kosten også hvis du ønsker det. Du kan også droppe det og kun smøre på leverpostei – leverpostei er veldig næringsrikt alene og en god jernkilde som er flott å bruke! Hilsen Thea, ernæringsrådgiver i BBB

  Svare
Veronika sier 15. januar 2024

Hei!
Har kjøpt ovnsbakt leverpostei og grønnsakspostei fra Vita Hjertegod, er disse innafor til en på 6mnd? Sybtes det er vanskelig å velge gode produkter til de små i de enkelte butikker..

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 16. januar 2024

  Hei Veronika! Ja, det er veldig mye forskjellig å velge mellom så det er ikke alltid så lett å navigere. Er du med i Barnematfabrikken? Der har vi laget egne produktguider på de beste ferdig-alternativene fra butikken, som gjør handleturen enklere 🙂 Hilsen Thea i BBB

  Svare
Silje sier 29. mars 2024

Hei. Lurer på om det virkelig stemmer at brunost ikke inneholder sukker? Når det står i ingredienslista er det jo noe som puttes oppi, eller tar jeg helt feil. Mener jeg sjekket innherredsosten.

Vennlig hilsen Silje😊

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 2. april 2024

  Hei! Noen brunost tilsettes sukker – da står det sukker i ingredienslisten ja, det gjelder for eksempel bestemorost og innherredsost ja – men de aller fleste fløtemysoster og gudbrandsdalsoster (som vi opplever at er den typen de fleste spiser) er ikke tilsatt sukker, men har et naturlig høyt innhold av melkesukker (laktose).

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.