Lær å lage søtpotetmos - Se vår steg for steg guide

Søtpotetmos – steg for steg guide

Når du skal begynne med den aller første babymaten, er det helt vanlig at det dukker opp mange spørsmål. Kanskje du er usikker på hvor mye mat du skal begynne med, eller hvor mye babyen bør spise sånn i starten?

Det enkleste er å begynne med finmost babymat. Du starter med å introdusere en og en matvare for å sjekke om babyen din ikke reagerer på maten. Du tester hver nye matvare i to til tre dager før du introduserer en ny. Bebiser som er helt nye til fast føde trenger ikke store mengder mat. Husk at magesekken er bitteliten, og det kan være nok å bare smake en liten teskje med mat.

Ta deg god tid

Ta deg deg god tid med de første smaksprøvene. Det er viktig at du og bebisen din skal kose dere med introduksjonen av fast føde. Jeg opplever til tider mange mammaer som stresser unødvendig med at babyen spiser for lite. Men jeg kan love deg at alt vil komme til sin tid og det er viktig at du gir babyen din tid til å bli vant med den nye formen for føde.

Her skal du få lære å lage søtpotetmos fra A til Å

Først skal du få vite bittelitt om søtpotet

Det er lett å tenke at søtpoteten er i familie med den klassiske poteten. Den er ikke det, men den brukes omtrent på samme måte. Den er mild og søt på smak, og er enkel å bruke i babymat.

Næringsmessig inneholder den blant annet

  • Vitamin A – som er viktig for synet, immunforsvaret og normal vekst
  • Kalium – er viktig for at nerver og muskler skal få riktige signaler fra cellene, slik at kroppen beveger seg og reagerer som den den skal
  • Kobber – er viktig for produksjonen av røde blodceller og kroppens oksygentransport, slik at alle cellene i kroppen til en hver tid får nok oksygen

Hvordan tilberede søtpotet

Søtpoteten må skrelles og kokes. Når babyene er bittesmå er det best å koke poteten myk slik at du kan lage mos av den. Større barn kan for eksempel spise søtpoteten som ovnsbakte chips.

Del søtpotet i terninger, ha 1-2 cm vann i bunnen av en kjele, ha i søtpoteten, ha på lokk og kok opp. Skru ned platen på lav varme når det koker og la det koke/dampe under lokk i ca 20 minutter. Stikk med en gaffel for å kjenne om søtpoteten har blitt myk og fin. Dra lokket litt til sides og hell av kokevannet i en bolle.

Mose

Bruk stavmikser for å mose søtpoteten og ha i litt av kokevannet om den blir for fast i formen. Når babyen blir litt større og tåler litt klumper i maten, kan du lage mos med en vanlig potetmoser.

Lagre

Ha søtpotetmosen i isbitformer og frys ned. Da kan du enkelt ta opp ett og ett minimåltid til de første smaksprøvene. Etter hvert som behovet for mat blir større kan du fint fryse ned i gamle tomatpuréglass.

Fra frossen til ferdig måltid

Ta en liten bit mat eller to fra isbitformen og la det tine. Varm søtpotemosen i en kjele og ha mosen i en serveringsbolle. Ha i 1-2 ts god kaldpresset økologisk olivenolje.

Tidligere fikk du vite at søtpotet inneholder vitamin A. Vitamin A er et fettløselig vitamin og den lille babykroppen av avhengig av at maten blir tilsatt en fettkilde for å sørge for best mulig opptak av vitaminet.

Husk at olivenoljen ikke bør kokes, da blir de gode fettsyrene ødelagt (oksiderer) og oljen kan heller bli skadelig for kroppen enn helsebringende.

Mosen bør kun varmebehandles (kokes opp) en gang etter opptining. Varmebehandler du mosen i flere runder er det større risiko for at sleipe og ekle mikrorganismer får grobunn i babymaten.

Lagring i kjøleskap

Ferdig kokt mos kan lagres som en hovedregel for babymat, i 2 dager under tett lokk i kjøleskap. Opptint mos kan også lagres 2 dager i kjøleskap.

Pimp mosen

Når du har sjekket om babyen din tåler søtpotet greit, kan du gjøre noen små grep for å få en enda mer næringstett mos. Du kan pimpe mosen litt ved å gjøre disse enkle grepene

  • Kok søtpoteten i kraft
  • Bland inn bløtkokt eggeplomme

Last ned plakaten her.

Her finner du oppskrift på gresskarmos på 3 måter som du kan gi som den første babymaten.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Alle våre innlegg er skrevet for friske babyer. Hvis barnet får noe du mener kan være en allergisk reaksjon (eller det er allergi i familien), bør du spørre om råd hos lege og/eller hos helsestasjon.

Gresskar med ingefær – perfekt som smaksprøve til babyen

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.