Søtpotetmos - passer fra du starter med fast føde
Søtpotetmos

Søtpotetmos – passer fra du starter med fast føde

Når du skal begynne med den aller første babymaten, er det helt vanlig at det dukker opp mange spørsmål. Lurer du på hva du skal starte med? Du kan starte med korn i form av grøt, eggeplomme eller grønnsaker som for eksempel søtpotet. Her skal du få oppskriften på søtpotetmos!

Er babyen din klar for fast føde? Se etter dissse tegnene!

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

Ta deg god tid

Ta deg deg god tid med de første smaksprøvene. Husk at alt er nytt for babyen din: måten maten blir servert på, smakene, konsistensen og temperaturen. De aller første smaksprøvene skal være nettopp det: små smaksprøver, og det er ikke tenkt at det kal være et helt måltid. Fyll på med morsmelk/morsmelkerstatning før og etter smaksprøvene for å være sikker på at babyen din er mett. Gi gjerne nye smaksprøver på formiddagen, når babyen din er uthvilt og interessert. Søtpotet som er finmost kan serveres fra babyen din starter med fast føde, tidligst ved 4 måneder.

Oppskrift

Passer fra du starter med fast føde, tidligst ved 4 måneder

Gir mange smaksprøver

Allergener: ingen

Ingredienser

1 søtpotet

Vann

1 ts smør eller olje (når du skal servere)

Morsmelk/morsmelkerstatning (når du skal servere)

Slik gjør du

Skrell og del søtpotet i terninger. Ha 1-2 cm vann i bunnen av en kjele, ha i søtpoteten og sett på lokk og kok opp. Skru ned platen på lav varme når det koker og la det koke/dampe under lokk i ca 20 minutter. Stikk med en gaffel for å kjenne om søtpoteten har blitt myk og fin. Dra lokket litt til sides og hell av kokevannet i en bolle.

Bruk en blender for å mose søtpoteten og ha i litt av kokevannet om den blir for fast i konsistensen. Den skal være bløt og lett å røre i. Når babyen blir litt større og tåler litt klumper i maten, kan du lage mos med en vanlig potetstapper. Du kan også ovnsbake staver av søtpoteten som babyen din kan spise selv fra 6 måneder hvis du vil praktisere plukkemat fra start.

Ha søtpotetmosen i isbitformer og frys ned. Da kan du enkelt ta opp ett og ett minimåltid til de første smaksprøvene. Etter hvert som behovet for mat blir større kan du fint fryse ned i gamle tomatpuréglass.

Fra frossen til ferdig måltid

Ta en liten bit mat eller to fra isbitformen og la det tine. Varm søtpotemosen i et vannbad eller i en kjele og ha mosen i en serveringsbolle. Sjekk temperaturen før du serverer den til babyen din. Ha i 1 ts god kaldpresset økologisk olivenolje eller usaltet smør. Litt fett gjør måltidet mer næringstett og enklere å fordøye. Du skal også tilsette morsmelk eller morsmelkerstatning for en kjent smak for babyen din og mer næring. Dette rører du inn rett før servering.

Mosen bør kun varmebehandles (kokes opp) en gang etter opptining. Varmebehandler du mosen i flere runder er det større risiko for at sleipe og ekle mikrorganismer får grobunn i babymaten. Kast det babyen din har smakt på og ikke spist opp.

Lagring i kjøleskap

Ferdig kokt mos kan lagres som en hovedregel for babymat, i 2 dager under tett lokk i kjøleskap. Opptint mos kan også lagres 2 dager i kjøleskap.

 

Her finner du oppskrift på gresskarmos som også fungerer supert som de første smaksprøvene.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.