Frømiks du kan bruke i babygrøten

Frømiks du kan bruke i babygrøten

Her skal du få et supert triks til hvordan du kan berike grøten til babyen din, med frø som er proppfulle av nyttige næringsstoffer!

Her har vi brukt sesamfrø med skall, gresskarkjerner og chiafrø fordi disse er næringsrike og ikke har noen anbefalt begrensning i inntaket.

Sesamfrø med skall er en ypperlig vegetabilsk kilde til jern, gresskarkjerner er rike på magnesium og chiafrø inneholder omega-3 fra planteriket. Når du kverner disse vil det være enda enklere for babykroppen å ta opp næringsstoffene som gjemmer seg bak det harde skallet!

For de litt større barna, som kanskje har entret den mer kresne smaksfasen kan også dette være en smart måte å servere frø og kjerner på.

Visste du dette om linfrø?

Linfrø inneholder stoffer som kan omdannes til blåsyre, som kan være skadelig. Mer av dette stoffet frigjøres når frøene knuses. Det er derfor ikke noe god ide å bruke knuste linfrø til de minste siden disse er ekstra sårbare med sine små kropper.

Mengden blåsyre reduseres ved varmebehandling (f eks hvis man bruker det i brød), men svenske myndigheter anbefaler i midlertid å unngå inntak av knuste linfrø selv når de er varmebehandlet. Norske myndigheter har ikke en like klar anbefaling, men gjengir de svenske på Matportalen.no. Det anbefales derfor å bruke knuste linfrø med forsiktighet til barn. Som et referansepunkt skal voksne begrense inntaket til 1 – 2  ss daglig.

Kan jeg bruke solsikkekjerner da?

Disse inneholder naturlig en del kadmium, som er et tungmetall vi ikke skal ha i oss for mye av, og bør derfor ikke serveres daglig. Du kan eventuelt bruke det innimellom.

Oppskrift

Passer fra dere starter med fast føde, tidligst 4 måneder

Gir et glass med frømiks

Allergener: sesamfrø

Ingredienser

0,5 dl chiafrø

1 dl gresskarkjerner

1 dl sesamfrø med skall

Slik gjør du

Kjør det til det er finmalt i en kjøkkenmaskin, og oppbevar det tørt på et tett glass. Holdbart i noen uker.

PS: de gode fettsyrene som finnes i frøene blir mer eksponert for lys og luft når frøene er knust. Vi anbefaler derfir å heller lage små porsjoner oftere for at ikke disse skal bli harske. 

 

Her finner du informasjon om hvordan du kan introdusere nøtter til babyen din, og hvordan du enkelt kan lage nøttemiks som også er supert å berike grøt og smoothie med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/kornvarer/er_det_sant_at_linfro_inneholder_blaasyre

https://www.matportalen.no/verktoy/tilsynsresultater/ofte_kadmium_i_solsikkekjerner

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.