De nye nordiske kostrådene - dette gjelder for barna

De nye nordiske kostrådene – dette gjelder for barna

De nye nordiske kostrådene (NNR2023) er lansert. NNR2023 er en rapport som oppsummerer kunnskapen på kostholdsområdet, og som videre danner grunnlaget for de norske kostrådene. Disse vil bli oppdatert i 2024, etter at Helsedirektoratet har gått gjennom denne nordiske rapporten.

Det er ti år siden forrige gang det ble gjort en lignende gjennomgang, og siden ernæring er et dynamisk forskningsfelt er det veldig bra at dette nå gjøres.

Du har en unik mulighet til å påvirke helsen til barnet ditt

Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død både i Norge og i resten av verden. Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Du som foreldre har en unik mulighet til å gi barna dine gode matvaner helt fra de er små, og dette kan bidra til å redusere risikoen for disse sykdommene. Å støtte deg slik at du klarer å skape disse gode vanene og bli trygg på at du gir barna dine et næringsrikt kosthold, er den viktigste jobben vi gjør i Bare Bra Barnemat og medlemsportalen vår Barnematfabrikken <3

Hva sier NNR2023?

I denne rapporten er det for første gang også tatt hensyn til klima og miljø i anbefalingene.

Overordnet anbefales et hovedsakelig plantebasert kosthold og de spesifiserer at det innebærer:

 • Mye grønnsaker, frukt og bær
  • Gjerne 5 – 8 porsjoner daglig
 • Mye fullkorn
  • Gjerne 90 gram daglig
 • Mye poteter
  • Gjerne som kokt eller bakt og mindre frityrstekt
 • Mye belgvekster som linser, kikerter, erter og bønner
 • Rikelig med fisk
  • 300 – 450 gram i uken for voksne hvorav 200 gram er fet fisk
 • Rikelig med nøtter og frø
  • Gjerne 20 – 30 gram daglig for voksne, som tilsvarer ca en håndfull for barn
 • Moderat inntak av magre meieriprodukter
 • Begrenset inntak av rødt kjøtt, hvitt kjøtt og prosessert kjøtt
  • Betydelige lavere enn 350 gram per uke for voksne
 • Begrenset inntak av prosessert mat som inneholder en høy andel tilsatt sukker, salt og fett
 • Unngå alkohol

 

Hva sier kostholdsrådene om kosthold til barn?

Mat med tilsatt sukker

De spesifiserer at mat med høyt innhold av tilsatt sukket som godteri, kaker, kjeks og sukkerholdig drikke kan gå på bekostning av sunnere mat, og at dette er spesielt viktig å tenke på når det kommer til barn. De anbefaler faktisk at man unngår mat med tilsatt sukker og rent sukker til barn under 2 år.

Her kan du lese mer om hvorfor det er lurt å begrense sukker til de minste barna.

Jern

Jernmangel er en av de mest vanlige ernæringsmangelen for barn, så derfor er det viktig å fokusere på jernrike matvarer når de skal i gang med fast føde.

De spesifiserer også at introduksjon av kumelk før 12 måneder er assosiert med jernmangel. Det er en av grunnen til at anbefalingen sier at man skal vente med å gi barnet melk å drikke og bruke det i grøt før babyen er 12 måneder.

Her får du 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern.

Sink

De skriver at mineralet sink også er viktig for barn i vekst. Gode kilder til sink er for eksempel sjømat, storfekjøtt, krydder som basilikum og timian, lam, cashewnøtter, pinjekjerner, chiafrø og parmesan.

Lag vår grønne pesto som pålegg, den er rik på sink og passer fra 6 måneder! Oppskrift finner du her.

Jod

De siste årene har det blitt mer oppmerksomhet rundt sporstoffet jod som blant annet er viktig for barns kognitive utvikling og språkutvikling. I NNR2023 skriver de at vi må være spesielt oppmerksom på dette for barn som ammes og i de landene der produsentene ikke er lovpålagt  å tilsette jod i salt (slik som i Norge).

I denne posten har vi oppsummert alt du må vite om jod til barn.

Kolin

Næringsstoffet kolin er for første gang inkludert i rapporten, og dette er et fettløselige stoff som finnes i alle celleveggene i kroppen og som er viktig for nervesystemet vårt. Dette er spesielt viktig for gravide når fosteret vokser i magen, under amming og for barn i raskt vekst. Egg er en super kilde til kolin (og så mange andre næringsstoffer), og de skriver at man gjerne kan spise ett egg hver dag som en del av et sunt kosthold.

Fruktjuice

Det anbefales å begrense inntaket av fruktjuice til barn.

 

Kort oppsummert er det viktig med næringsrike matvarer helt fra start og tilstrekkelig med variasjon for å dekke næringsstoffbehovet og skape gode vaner.

 

Jobben med å skape gode matvaner for barna våre er ikke foreldrenes oppgave alene. Vi foreldre trenger også drahjelp fra samfunnet vi lever i, for at denne jobben skal være mulig og ikke minst føles overkommelig. Derfor har vi brukt det siste halve året på å:

 1. Utvikle et kurs om mat i barnehagen for å gjøre deg tryggere på hva du kan forvente av matserveringen i barnehagen og bidra til å skape en positiv endring. Barna våre tilbringer mye tid der og mange spiser 40 – 60% av energien sin i løpet av en dag i barnehagen. Du finner kurset «mat i barnehagen» her.
 2. Lage den store familieparkguiden som som setter fokus på matserveringen i familieparkene der mange foreldre tar med barna sine i sommer. Dette er et kjærlig spark bak til de for å vise at vi er mange foreldre som ønsker oss bedre matalternativer på slike steder, og for å vise deg hvilke parker som serverer best mat. Du kan laste ned familieparkguiden gratis her.

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her.

Kilder

https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/kunnskapsgrunnlaget-for-nye-kostrad-er-lansert

https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023?fbclid=IwAR1_K8Bja_IrxPNsPbE3ph-xeln60nZJ38wEHbrCYSCR3_Bl5Wyd_8NDltQ

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.