2 viktige ting du må vite om spinat

2 viktige ting du må vite om spinat

Spinat er næringsrikt og gir en morsom grønn farge til maten. Men, det er to viktige ting du må vite om spinat, og det får du vite her.

I mars 2023 endret Matportalen.no rådet sitt angående oppvarming av retter med spinat. Tidligere har det ikke vært anbefalt å varme opp igjen matrester med spinat i, men dette rådet er nå fjernet. Det er erstattet med et mer spesifikt råd og at det er trygt å spise spinat som varmes opp igjen under visse forutsetningene. Du finner det nye rådet under punkt 2. 

1. Vent med spinat til babyen din har blitt 12 måneder

Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye av et stoff som heter nitrat. Dette finnes helt naturlig i disse plantene og er nødvendig for at de skal vokse. Nitrat omdannes til nitritt i plantene og av bakterier på plantene, men for mye nitritt kan hindre transporten av oksygen til kroppens celler.

Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet så derfor er anbefalingen at man venter med å gi barnet spinat til de har passert 12 måneder. Denne anbefalingen handler om mengde, og hvis babyen din har fått i seg et par spinatblader er det ikke kritisk, men man bør altså unngå å bruke det i maten til de minste barna.

2. Husk på dette når du skal ta vare på matrester med spinat

Omdannelsen av nitrat til nitritt vil altså finne sted helt naturlig i planten, men ved en lav hastighet. Oppvarming vil imidlertid øke omdannelsen av nitrat til nitritt.

Tidligere har det altså vært frarådet å varme opp igjen mat med spinat, men etter en ny kunnskapsgjennomgang er rådet endret. Matportalen sier nå at du kan ta vare på og varme opp igjen matrester med spinat under visse forutsetninger.

Dette må du huske på for å redusere dannelsen av nitritt:

 • Skylle spinaten før du bruker den
 • Kjøle matrestene raskt ned og oppbevare de kaldt (kjøleskap eller fryser)
 • Varme opp maten igjen til den er gjennomvarm på minst 75 grader

 

Når babyen din har passert 12 måneder kan du gjerne bruke litt spinat i maten og lage Daidalos grønne slimsmoothie smoothie eller monsterpannekaker.

 

Her finner du en oversikt over andre matvarer du skal være forsiktig med til babyen din.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/spedbarn/

https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/kan_jeg_varme_opp_rester_av_spinat

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

4 kommentarer
Anette M sier 18. januar 2024

Hei. Tenkte jeg skulle lage vafler med spinat (oppskrift fra dere publisert i Foreldre & barn)… Kan jeg fryse de som ikke blir spist i dag/i morgen og tine senere? På forhånd takk 🙂

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 18. januar 2024

  Hei! Da bør du i så fall varme vaflene godt opp igjen (ref. anbefalingen), og det gjør man kanskje ikke alltid? Så det beste med denne oppskriften er kanskje å lage en røre som passer mer med den mengden man har tenkt til å spise opp. For å være på den sikre siden 🙂 Håper de faller i smak!

  Svare
Anette M sier 18. januar 2024

Takk for det 🙂 Oppfølgningsspørsmål: om man er rask til å kjøle de ned og legger de i kjøleskap, kan man da spise de kalde neste dag? På forhånd takk for svar 🙂

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 19. januar 2024

  Det er anbefalt å varme de opp ref. de tre punktene i anbefalingen 🙂

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.