Grøten er fri for gluten og melk, men samtidig rik på næringsstoffer som jern, magnesium og kalium. Den funker til og med som kald grøt i matboksen i barnehagen.
Ja, vi digger denne grøten så mye at vi bestiller hel bokhvete i sekk på 25 kilo fra
www.økoland.no.
For andre ikke-nyfrelste bokhvete-fans kan det være greit å kjøpe mindre pakker hel bokhvete og hel hirse på helsekost.
Grøten kan serveres fra ca 8 mnd siden bokhvete er litt grovere i konsistensen enn mel eller flak.
Slik gjør du:
1. Mål opp 0,5 dl hel hirse og 0,5 dl hel bokhvete og bløtlegg over natten
2. På morgenen: hell ut det gamle vannet og kok opp grøten med 3 dl nytt vann og en ørliten klype salt
3. Skru ned og la det småputre i 15 minutter
4. Tilsett hakkede jordbær eller bær som er rik på vitamin C (øker jernopptaket) og smør etter ønske
5. Bruk ekte ceylon kanel og litt kardemomme – det utfordrer smaksløkene pluss at det er mat for de gode bakteriene i tarmen
Forslag til topping:
kanel og kardemomme (god mat for bakteriene i tarmen)
hampfrø (kilde til omega-3)
smør (fett øker opptak av jern)
blåbær (vitamin c)
eplemos (vitamin c)
nøttesmør (fett øker opptak av jern)
Ikke sammenligne jerninnholdet bakpå pakken med kjøpegrøt med jerninnholdet i hjemmelaget grøt
Det mange gjør er å sammenligne jerninnholdet som står oppgitt på pakken med kjøpegrøt med jerninnholdet i hjemmelaget grøt. De fleste kjøpegrøter er tilsatt mye mer jern enn det som finnes i naturlig jernrike kornsorter. Derfor mange får anbefalt å bruke kjøpegrøt fremfor å lage hjemmelaget.
Tarmen tar lettere opp jern fra hjemmelaget grøt
Det mange ikke vet er at det er stor forskjell på hvor mye jern en matvare inneholder og hvor mye kroppen klarer å ta opp i tarmen. Det er mye lettere for tarmen å ta opp det jernet som finnes naturlig i hjemmelaget grøt. Vi sier at jernet fra hjemmelaget grøt er mer biotilgjengelig enn tilsatt jern i kjøpegrøt.
Kroppen tar opp kun 1-4% av jernet i kjøpegrøten, mens fra hjemmelaget grøt er jernopptaket 2-20% (1,2)
Du kan øke jernopptaket fra hjemmelaget grøt om du tilsetter vitamin C og fett. Om du gir en skinkebit ved siden øker du jernopptaket enda mer. Dette er kalt for «kjøttfaktoren». Det som betyr mest for hvor mye jern barnet ditt tar opp fra hjemmelaget grøt er imidlertid behovet. Har kroppen behov for mer jern vil kroppen ta opp mer jern.
Er ikke kroppen smart?
Her finner du oppskrift på Bokhvetgrøt
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine

Kilder:
(1) Monsen ER. Iron nutrition and absorption: dietary factors which impact iron bioavailability. J Am Diet Assoc. 1988 Jul;88(7):786-90. PMID: 3290310.
(2) Davidsson L, Kastenmayer P, Szajewska H, Hurrell RF, Barclay D. Iron bioavailability in infants from an infant cereal fortified with ferric pyrophosphate or ferrous fumarate. The American Journal of Clinical Nutrition. 2000 Jun;71(6):1597-1602. DOI: 10.1093/ajcn/71.6.1597.