Stell og pleie av surdeigsstarter- hvordan oppbevare og mate den?
Stell og pleie av surdeigsstarter- hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren

Stell og pleie av surdeigsstarter- hvordan oppbevare og mate den?

Nå som du har laget din helt egne surdeigsstarter, trenger den litt regelmessig stell og pleie for å holde seg i live. Her skal vi gi deg tips til hvordan du skal oppbevare den, mate den og forberede den før du skal bake med den igjen!

Stell og pleie av surdeigsstarter - hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren din!

Surdeigsstarteren er levende, og det er et lite prosjekt å holde den i live. Hvor potent den er påvirkes blant annet av hvor mye og hvor ofte den har fått mat, temperatur og tilgang på luft.

Oppbevaring av surdeigsstarter

Du bør oppbevare starteren i et rent glass. Unngå å ha deigrester på glassveggene. Det trenger ikke å være helt tett fordi gjærsoppene i surdeigen trenger litt luft for å overleve.

Hvis du baker 2 – 3 dager i uken kan starteren stå på kjøkkenbenken, men hvis du baker en gang i uken eller sjeldnere anbefaler vi å oppbevare starteren i kjøleskap. Da bør du mate den ca en gang i uka for at den skal beholde futten. Hvis du oppbevarer den på kjøkkenbenken, der temperaturen er varmere skjer fermenteringen raskere og den må mates oftere for å ikke bli for sur

Det er lurt å kombinere brødbaking og/eller pannekakelaging med mating av surdeigsstarter. Hvis ikke blir det fort mye surdeigsstarter som du ikke får brukt til noe. 

Hva om jeg skal reise bort?

Den tåler noen uker i kjøleskapet, men da bør du sørge for at du mater den opp med mel og vann først. Bruk en del mel og en del vann. La den stå ute i romtemperatur i 4 – 12 timer før du setter den i kjøleskapet. Ha den over på et nytt, rent glass.

PS: Det er lurt å merke den med dato så vet du når du sist matet den.

Hva om jeg glemmer den?

Hvis det innimellom går lengre tid mellom hver baking er det ikke sikkert du trenger å kaste den eller starte helt på nytt, men den trenger nok et lite spa-opphold med litt ekstra mat og pleie før den sprudler igjen. Det betyr at du kanskje må mate den 2 – 3 ganger før den er potent nok til å bakes med. Bruk en del mel og en del vann når du mater og la den stå på kjøkkenbenken i romtemperatur. 

Hva om jeg får et lag med væske på starteren min?

Om starteren har stått lenge i kjøleskap, har stått for varmt eller har fått litt dårlig pleie, kan du oppleve at det legger seg et lag med væske på toppen. Det kan være mørk væske som kan være et tegn på for kald lagring, eller klar væske som kan indikere at kulturen har stått for varmt og blitt for sur. Surdeig er en balansegang!

Du kan prøve å redde starteren ved å helle av vannet. Ta deretter av 2 ss starter og mate den på nytt et par ganger med en del mel og en halv til en del vann. La den stå på kjøkkenbenken mellom matingene.

Her finner du fermenteringsekspert Gry Hammer sine beste tips til hvordan du kan redde surdeigsstarteren din hvis den endrer karakter.

Mating av surdeigsstarter før du skal bake med den

Morgen:

Ta starteren ut av kjøleskapet. Mat den med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann, alt etter hvor fast den er. Starteren skal ikke være rennende, heller ikke fast som en deig. Bruk fortrinnsvis samme type mel hver gang, og ikke altfor grovmalt mel – det blir fort for tungt. 

Omtrent slik kan den se ut: 

Stell og pleie av surdeigsstarter - hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren din!

Dra deigrestene ned fra siden og la starteren stå på benken under et klede. Nå skal du la surdeigsstarteren bli sprudlende og potent. Det skjer ved at bakteriene i starteren spiser melet du nettopp har fylt på. Da dannes det gassbobler som gjør at deigen blir sprudlende og at den øker i størrelse. 

Tips: Du kan gjerne la den stå på et glass. Da kan du sette på en strikk rundt glasset, og se helt tydelig at deigen øker i størrelse. Når den har doblet seg er den klar til å bakes med. Hvis du har den i en bolle varierer de hvor lang tid den trenger, men et sted mellom 6 – 12 timer. Det er vanskelig å si helt eksakt, så se heller etter tegn på bobler og liv enn akkurat klokken. 

Slik baker du brød med surdeigsstarteren

Nå trenger du kun 2-3 ss av starteren du har matet. Ha det i en bolle og bland med det du skal lage brød av. Du finner helt konkrete oppskrifter på surdeigsbrød her og her.

Ha resten av surdeigsstarteren i et nytt rent glass med tett lokk og sett i kjøleskapet til neste gang. Du kan også bruke 3 – 4 ss av starteren til å lage surdeigspannekaker. Oppskrift på det finner du her

 

Lykke til!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

9 kommentarer
Marie Louise sier 13. mars 2018

Hei! Min surdeigsstarter ble matet for ei uke siden, men jeg misforsto og tok vare på 2-3 sa istedenfor å bruke det. Så nå har surdeigen stått med vann over seg i flere dager og jeg tenkte ikke videre over det.

Kan jeg likevel bruke/redde den, eller er den død? Kan man i så fall bruke død surdeig i brød? Så kan jeg begynne på nytt? Eller må alt kastes?

Svare
Jeanette sier 19. september 2021

Hei! Må man mate surdeigen og la den stå i 12 timer i forkant av hver baking? Eller kan man bruke den rett ut fra kjøleskap og mate den etterpå?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Hei! Du må la den stå og klargjøres litt. Den er ikke potent nok rett fra kjøleskapet. Akkurat hvor lenge kommer an på når du brukte den og matet den sist, men en grei tommelfingerregel er at den burde dobles i størrelse før du bruker den, eller du kan ta 1 ss av den og putte i et glass med vann, og da bør den flyte før du bruker den. Som regel trengs ikke 12 timer, men 2 – 3 timer kan være nok. Hilsen Thea BBB

    Svare
Anna sier 10. desember 2021

Hvor ofte burde jeg mate surdeigen når jeg ikke baker med den? Er det f.eks. 1 gang i uken eller oftere? Og er det alltid 1 dl mel og 0,5 dl vann?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Hei Anna, akkurat hvor mye du må mate den med avhenger litt av hvor lenge den har stått uten mat. Du kan starte med det, og hvis det ikke blir nok futt i den tar du av 1 ss og mater den med en ny runde med 1 dl mel og 0,5 dl vann. Den kan trenger mer «ren mat» hvis det er lenge siden den har blitt matet eller brukt. Hilsen Thea BBB

    Svare
Anna sier 13. desember 2021

Hvis man ikke baker brød en stund, hvor ofte burde man da mate surdeigen? Og går det an å bruke samme glass om igjen, eller må det være et nytt glass hver gang?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Hei Anna – det er lurt å mate starteren hver uke, men det går også bra hvis du gjør det sjeldnere. Men da må du kanskje beregne litt mer tid til å friske den opp (mate den opp) før du skal bruke de igjen. Det er lurt å ta nytt glass for at det ikke skal feste seg starter på sidene av glasset – det danner lettere grobunn for mugg. Hilsen Thea BBB

    Svare
Hilde sier 29. april 2023

Hei! Jeg fikk en surdeigsstarter av en venninne, men lot den stå i romtemperatur ved en forglemmelse i 8 timer før jeg satte den i kjøleskapet. Den sto i kjøleskap før det. Kan jeg fremdeles bruke den eller er den ødelagt? Noe jeg må gjøre før jeg kan bruke den?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 30. april 2023

    Den kan du helt fint bruke. Du må mate den og la den stå på kjøkkenbenekn før du bruker den i bakst. Den skal være boblende og frisk – sjekk dette innlegget om hvordan du gjør den klar for baking: https://www.barebrabarnemat.no/stell-og-pleie-av-surdeigsstarter/

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.