Stell og pleie av surdeigsstarter- hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren
Stell og pleie av surdeigsstarter- hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren

Stell og pleie av surdeigsstarter- hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren

Stell og pleie av surdeigsstarter

Stell og pleie av surdeigsstarter - hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren din!

Hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren din!

Nå som du har laget din helt egne surdeigsstarter, trenger den litt pleie for å holde seg i live.

Oppbevaring:

Du kan oppbevare starteren i et lufttett glass, og jeg anbefaler deg å oppbevare starteren i kjøleskap, og mate den en gang i uka for å beholde futten.

Det er lurt å kombinere brødbaking eller pannekakelaging med mating av surdeigsstarter.

Eksempel på mating av surdeiggstarter:

Morgen:

Ta starteren ut av kjøleskapet. Mat den med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann, alt etter hvor fast den er. Starteren skal ikke være rennende, heller ikke fast som en deig.

Omtrent sånn som her:

Stell og pleie av surdeigsstarter - hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren din!

La starteren stå på benken under tett lokk i ca 12 timer. Etter 12 timer har starteren vokst seg fin og sprudlende.

Bake brød:

Ta av 2-3 ss surdeigsstarter i en bakebolle.

Du finner oppskrift på ulike brød her og her.

Ha resten av surdeigsstarteren i et nytt rent glass med tett lokk og sett i kjøleskapet til neste gang.

Baker du oftere, kan du gjenta prosessen hver gang du baker.

Hva om jeg får et lag med væske i starteren min?

Om starteren har stått lenge i kjøleskap og har fått litt dårlig pleie, kan du oppleve at det  legger seg et lag med vann over melblandingen.

Du kan enkelt redde starteren ved å helle av vannet. Ta av 2 ss starter og mate den på nytt et par ganger med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann. Sett den under tett lokk og mat igjen etter et døgn.

Lykke til!

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

9 kommentarer
Her får du verdens enkleste surdeigsstarter - steg for steg sier 14. august 2017

[…] hvordan du kan få i babyen din nok jern Glutenfrie muffins med banan og sitron Stell og pleie av surdeigsstarter – hvordan ta godt vare på surdeigsstarteren din! Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Supergode […]

Svare
Marie Louise sier 13. mars 2018

Hei! Min surdeigsstarter ble matet for ei uke siden, men jeg misforsto og tok vare på 2-3 sa istedenfor å bruke det. Så nå har surdeigen stått med vann over seg i flere dager og jeg tenkte ikke videre over det.

Kan jeg likevel bruke/redde den, eller er den død? Kan man i så fall bruke død surdeig i brød? Så kan jeg begynne på nytt? Eller må alt kastes?

Svare
Her får du verdens enkleste surdeigsstarter - steg for steg sier 7. april 2018

[…] Les mer her om stell og pleie av surdeigsstarter. […]

Svare
Jeanette sier 19. september 2021

Hei! Må man mate surdeigen og la den stå i 12 timer i forkant av hver baking? Eller kan man bruke den rett ut fra kjøleskap og mate den etterpå?

Svare
  Thea Falck sier 8. januar 2022

  Hei! Du må la den stå og klargjøres litt. Den er ikke potent nok rett fra kjøleskapet. Akkurat hvor lenge kommer an på når du brukte den og matet den sist, men en grei tommelfingerregel er at den burde dobles i størrelse før du bruker den, eller du kan ta 1 ss av den og putte i et glass med vann, og da bør den flyte før du bruker den. Som regel trengs ikke 12 timer, men 2 – 3 timer kan være nok. Hilsen Thea BBB

  Svare
Anna sier 10. desember 2021

Hvor ofte burde jeg mate surdeigen når jeg ikke baker med den? Er det f.eks. 1 gang i uken eller oftere? Og er det alltid 1 dl mel og 0,5 dl vann?

Svare
  Thea Falck sier 8. januar 2022

  Hei Anna, akkurat hvor mye du må mate den med avhenger litt av hvor lenge den har stått uten mat. Du kan starte med det, og hvis det ikke blir nok futt i den tar du av 1 ss og mater den med en ny runde med 1 dl mel og 0,5 dl vann. Den kan trenger mer «ren mat» hvis det er lenge siden den har blitt matet eller brukt. Hilsen Thea BBB

  Svare
Anna sier 13. desember 2021

Hvis man ikke baker brød en stund, hvor ofte burde man da mate surdeigen? Og går det an å bruke samme glass om igjen, eller må det være et nytt glass hver gang?

Svare
  Thea Falck sier 8. januar 2022

  Hei Anna – det er lurt å mate starteren hver uke, men det går også bra hvis du gjør det sjeldnere. Men da må du kanskje beregne litt mer tid til å friske den opp (mate den opp) før du skal bruke de igjen. Det er lurt å ta nytt glass for at det ikke skal feste seg starter på sidene av glasset – det danner lettere grobunn for mugg. Hilsen Thea BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.