Hjemmelaget grøtpulver - passer fra du starter med fast føde
Hjemmelaget grøtpulver

Hjemmelaget grøtpulver – passer fra du starter med fast føde

Grøtpulver kan du enkelt lage selv, med ingredienser du kanskje allerede har hjemme. Du må ikke kjøpe industrifremstilt pulvergrøt for å dekke jernbehovet til babyen din. Du kan bruke næringsrike råvarer som du kanskje allerede har hjemme. Her får du en enkel oppskrift fra oss!

Fra hvilken alder kan du gi grøtpulver?

Grøtpulveret er helt finmalt og du kan derfor gi dette fra du starter med fast føde. Du kan tidligst starte med smaksprøver ved 4 måneder og hvis du starter før 6 måneder skal all maten være helt finmost. Dette grøtpulveret kan du altså gi fra 4 måneder.

 

Her kan du lese mer om tegnene du skal se etter for om babyen din er klar for å starte med fast føde.

 

Grøtpulveret inneholder jernrike ingredienser:

Rugmel (sammalt) inneholder 2,5 mg jern per 100 gram vare.

Havregryn (lettkokte) inneholder 4,1 mg jern per 100 gram vare.

Hirse (hel – de har ikke flak på matvaretabellen.no) inneholder 4,8 mg jern per 100 gram vare.

Gresskarkjerner inneholder 7,4 mg jern per 100 gram vare.

Sesamfrø med skall inneholder 9 mg jern per 100 gram vare.

Som du ser er det gode grunner til å berike grøten med litt frø  – det er skikkelig bra jernkilder.

Hvordan bruke grøtpulver?

Det er anbefalt å bløtlegge kornet og så koke grøten tykk på vann til babyer under 12 måneder. Deretter sper du ut med morsmelk eller morsmelkerstatning til konsistensen blir passende for din baby.

Ha i moste bær som du kan røre inn fordi vitamin C fra disse kan øke opptaket av jernet. Ha også i en ekstra fettkilde som gjør grøten med næringsrik og næringstett. Varier gjerne mellom hva du bruker for å skape variasjon i smak, konsistens og næringsstoffene – det er positivt for babyen din!

Ha i litt morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering, det skal ikke kokes!

Oppskrift

Passer fra du starter med fast føde (tidligst 4 måneder)

Allergener: sesamfrø, gluten

Gir flere porsjoner (ca 120 – 130 gram totalt). Doble gjerne oppskriften når du først lager det, og oppbevar på et tett glass. Det holder seg fint noen uker. 

Ingredienser til grøtpulveret

1 dl havregryn (du kan bruke både store og lettkokte)

1 dl hirseflak

1 ss sammalt rugmel

1 ss sesamfrø med skall (de er mørkere)

1 ss gresskarkjerner

Slik gjør du for å lage grøtpulveret

Når du skal lage grøtpulveret har du alt i en blender eller kjøkkenmaskin og kjører til det blir et helt fint pulver. Ha det over på et tett glass og sett det mørkt i et skap. Det holder seg fint i noen uker.

Slik gjør for å lage grøt til babyen din

Akkurat hvor mye du bruker til en porsjon avhenger av hvor på matreisen dere er og hvor stor babyen din er.

Vi bruker en porsjon på 1/2 dl grøtpulver som et eksempel her. Hvis du skal starte med fast føde og kun gi smaksporsjoner kan du lage halvparten eller en fjerdel av det igjen, da er det kun snakk om en liten teskje av gangen. Husk at du må kaste det babyen din har spist av. Ferdig kokte grøtrester som babyen din ikke har spist av, kan du ta vare på i 2 dager i kjøleskap.

Finn frem en liten kjele. Bland 1/2 dl grøtpulver med 1/2 dl vann i kjelen og la det stå på kjøkkenbenken (uten å skru på komfyren) i 1 time.

Ha deretter i enda 1/2 dl vann til i kjelen og kok raskt opp til grøten er tykk. Dette tar bare noen få minutter. Rør med en skje eller gaffel hvis det blir klumper.

Ha det du skal servere av grøten over i en bolle så det kan avkjøle seg før servering, og spe ut med morsmelk/erstatning for en kjent smak og riktig konsistens. Det bidrar også med viktige næringsstoffer og skal tilsettes.

Ha i en fettkilde som usaltet smør eller olivenolje, og frukt eller bær som bidrar med vitamin C som også kan øke jernopptaket. Her tipser vi om gode fettkilder.

 

Grøt med hjemmelaget grøtpulver

 

Her finner du flere tips til hvordan du enkelt kan lage hjemmelaget grøt til babyen din.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.matvaretabellen.no

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode/

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

6 kommentarer
Andrea Nordbø sier 24. oktober 2023

Hei.
Jeg har kjøpt hel hirse og lurte derfor på om jeg bare kan male opp dette på lik linje som med hirseflak? 🙂

Takk for svar og for all VIKTIG kunnskap dere sprer! Stå på!

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 25. oktober 2023

    Hei, nei denne må skylles først. Hel hirse kan inneholde stoffer i skallet som skal skylles av. Bløtlegg og skyll godt, før du deretter koker det. Da må du mose med stavmikser etter at du har kokt, hvis du skal ha den helt finmost (anbefalt under 6 måneder).

    Svare
Caroline sier 27. desember 2023

Hei! Hvis jeg legger hirsen i bløtt, hvor lenge kan den ligge? Blir det for lenge at den ligger i et døgn? Skjer det noe med opptaket eller kornet da?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 28. desember 2023

    Hei, den kan ligge maks 2 døgn i kjøleskap 🙂

    Svare
Annonym sier 28. februar 2024

Hei,
Opplever at grøten klumper seg litt når jeg har i morsmelk, den er helt jevn og fin før det. Er dette normalt, eller gjør jeg noe feil?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 28. februar 2024

    Hei! Hm, ville tro at det ble omvendt – at den ble mer flytende når du har i væske. I tillegg kan de levende enzymene som finnes i morsmelk starte nedbrytningen av næringsstoffene og også gjøre den mer flytende, men det skjer gjerne etterhvert, etter noen minutter hvis grøten blir stående litt under måltidet. Hvis du syntes klumpene som dannes er for store for din baby, kan du f eks mose det med en stavmikser for å få den jevn igjen 🙂

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.