Grøtpulver kan du enkelt lage selv, med ingredienser du kanskje allerede har hjemme. Du må ikke kjøpe industrifremstilt pulvergrøt for å dekke jernbehovet til babyen din. Her får du en enkel oppskrift fra oss!
Fra hvilken alder kan du gi grøtpulver?
Grøtpulveret er helt finmalt og du kan derfor gi dette fra du starter med fast føde. Du kan tidligst starte med smaksprøver ved 4 måneder og hvis du starter før 6 måneder skal all maten være helt finmost. Dette grøtpulveret kan du altså gi fra 4 måneder.
Her kan du lese mer om tegnene du skal se etter for om babyen din er klar for å starte med fast føde.
Grøtmelet inneholder jernrike ingredienser:
Rugmel (sammalt) inneholder 2,5 mg jern per 100 gram vare.
Havregryn (lettkokte) inneholder 4,1 mg jern per 100 gram vare.
Hirse (hel – de har ikke flak på matportalen.no) inneholder 4,8 mg jern per 100 gram vare.
Gresskarkjerner inneholder 7,4 mg jern per 100 gram vare.
Sesamfrø med skall inneholder 9 mg jern per 100 gram vare.
Som du ser er det gode grunner til å berike grøten med litt frø – det er skikkelig bra jernkilder.
Hvordan bruke grøtpulver?
Hvis du vil kan du bare blande dette med kokende vann og servere. Det kan for eksempel være en enkelt løsning på tur ved at du kan ha med grøtpulver i en boks med lokk og kokende vann på termos. Bland 1 del grøtpulver med dobbel mengde kokt vann.
Men, hvis du har tid og er hjemme er det lurt å bløtlegge grøtpulveret i en times tid slik helsemyndighetene anbefaler. Det vil nemlig gjøre at jernet suges enda lettere opp i kroppen. Da blander du rett og slett grøtpulveret med litt kaldt vann og lar det stå på kjøkkenbenken 1 times. Deretter tilsetter du litt mer kaldt vann for å ha noe å koke på, og koker det raskt opp i en liten kjele.
Oppskrift
Passer fra du starter med fast føde (tidligst 4 måneder)
Allergener: sesamfrø, gluten
Gir flere porsjoner (ca 120 – 130 gram totalt). Doble gjerne oppskriften når du først lager det, og oppbevar på et tett glass. Det holder seg fint noen uker.
Ingredienser
1 dl havregryn
1 dl hirseflak
1 ss sammalt rugmel
1 ss sesamfrø med skall (de er mørkere)
1 ss gresskarkjerner
Vann
Slik gjør du
Akkurat hvor mye du bruker til en porsjon avhenger av hvor på matreisen dere er og hvor stor babyen din er.
Vi bruker en porsjon på 1/2 dl grøtmel som et eksempel her. Hvis du skal starte med fast føde og kun gi smaksporsjoner kan du lage halvparten eller en fjerdel av det igjen, da er det kun snakk om en liten teskje av gangen. Husk at du må kaste det babyen din har spist av. Grøtrester som babyen din ikke har spist av kan du ta vare på i 2 dager i kjøleskap.
Finn frem en liten kjele. Bland 1/2 dl grøtmel med 1/2 dl vann i kjelen og la det stå på kjøkkenbenken (uten å skru på komfyren) i 1 time.
Ha deretter i enda 1/2 dl vann til i kjelen og kok raskt opp. Dette tar bare noen få minutter. Rør med en skje eller gaffel hvis det blir klumper.
Ha det du skal servere av grøten over i en bolle så det kan avkjøle seg før servering, og spe ut med litt morsmelk/erstatning for en kjent smak og riktig konsistens. Ha gjerne i en fettkilde som usaltet smør, og frukt eller bær som bidrar med vitamin C som også kan øke jernopptaket.

Her finner du flere tips til hvordan du enkelt kan lage hjemmelaget grøt til babyen din.
Her finner du vårt ferdig spiret grøtpulver.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.
Kilder
matportalen.no
https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode/